Tipy na víkend: Königgrätz 1866, Krajkářské slavnosti, Za poklady Broumovska i Putování za předky

27. červen 2024

Jako každý víkend se i tuto sobotu a neděli v Královéhradeckém kraji uskuteční řada zajímavých akcí. Máme pro vás pozvánky na ty nejzajímavější z nich.

Čtěte také

158. výročí bitvy u Hradce Králové - Königgrätz 1866 - 28. červen 2024 - 3. červenec 2024. Severozápadně od Hradce Králové na vyvýšenině Chlum byla 3. července 1866 svedena prusko-rakouská bitva, která byla největší bitvou na českém území v historii. Každoročně ve výroční dny bitvy se v prostoru památkové zóny konají bitevní ukázky, pietní a vzpomínkové akce. Program vzpomníkových akcí bude zahájen 28. června 2024 v Hradci Králové v 16 hodin na náplavce u Muzea východních Čech. V sobotu 29. června 2024 bude možné navštívit rozhlednu, program pro děti a pietní akt u Baterie mrtvých. Program bude vrcholit v 15 hodin bitevní ukázkou inspirovanou skutečnými historickými událostmi z bitvy u Hradce Králové 1866.

XVIII. Mezinárodní krajkářské slavnosti. Muzeum a galerie Orlických hor společně s městem Vamberk vás srdečně zvou na tradiční oslavy! Tradiční akce s mezinárodní účastí, při které město ožívá výstavami paličkované krajky a prezentacemi krajkářek a spolků. Hlavním hostem slavností budou slovenské krajkářky z Myjavy. Slavnostní vernisáž výstavy „Krajky Myjavské oblasti“ proběhne v pátek 28. června 2024 v 18:30 hodin. Výstavy budou pořádány v Městském klubu Sokolovna, v Krajkářské škole ve Vamberku, v Městské knihovně, na radnici, v kostele sv. Prokopa, atd.

Tomáš Smíšek - Mezi glyfy. Výstava vítěze 14. ročníku výtvarné soutěže Naše galerie v Galerii výtvarného umění v Náchodě až do 8.9.2024. Výstava se zabývá vizuálním a informačním prvkem, který je v běžném životě všudypřítomný a nepostradatelný. Písmo, znak tvoří základní stavební kámen komunikace a je součástí lidské kultury již tisíce let. Autorova současná tvorba vychází ze zkušeností v oblasti grafického designu, kde se poprvé objevuje fascinace písmem.

Čtěte také

Klepadlo na koberce je v hlavní roli nové výstavy „Dobrodružství na klepaču" v Dětské galerii Lapidárium v broumovském klášteře. Tu má „na svědomí" ostravský umělec Jiří Surůvka. Výstava potrvá až do 14. září. Kurátorem je Radek Wohlmuth. Součástí výstavy bude bohatý doprovodný program - performance, výtvarné dílny s galerijními lektory i Jiřím Surůvkou. Interaktivní instalace nabídne každému malému návštěvníkovi umělecký zážitek i prostor k odreagování. Výstava bude přístupná od úterý do neděle mezi 12. a 17. hodinou.

Od 21. do 28. června 2024 se Hradec Králové znovu proměnil v srdce českého divadla. Tradičně se totiž tento poslední červnový týden otevřou dveře Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. 29. ročník opět přináší unikátní spojení divadla, hudby a uměleckých performancí, které oslavují dynamiku života a umělecké tvorby. Festivalem každoročně ožívá celé město a bývá proto přirovnáván k divadelnímu festivalu v Avignonu nebo filmovým Karlovým Varům.

Výstava fotografií staveb z Královéhradeckého kraje nominovaných na Českou cenu za architekturu v letech 2016-2023 je jako venkovní prezentace instalovaná na Riegrově náměstí před hotelem Černigov v Hradci Králové do 15. července.

Soutěžní rozárium v Hradci Králové - Kuklenách pořádá "Dny otevřených dveří" až do 30.6.2024 denně od 9 do 17 hodin. Srdečně zveme veřejnost k návštěvě!

Od poloviny června se publikum festivalu Za poklady Broumovska může těšit na první tři letní koncerty. V sobotu 29. června se rozezní broumovský klášterní kostel sv. Vojtěcha zahajovacím koncertem Filharmonie Hradec Králové pod taktovkou polského dirigenta Jana Miłosze Zarzyckeho.

Výstava Náchod 1254 v Broučkově domě na Masarykově náměstí v Náchodě je uspořádaná v rámci oslav 770 let od první písemné zmínky o městě a zaměřena je na nejstarší dějiny Náchoda v období středověku.

Čtěte také

Starověký Egypt nejsou jen mumie nebo konspirační teorie o stavbě pyramid, ale byla to starobylá, nesmírně vyspělá a bohatá civilizace, která po sobě zanechala množství artefaktů. Kouzlo africké říše můžete odhalit v Městském muzeu Jaroměř, kde se otevřela výstava Na březích Nilu. Vizuálně bohatá expozice přibližuje každodenní život starověkých obyvatel tehdejšího Egypta a Núbie, včetně přírodních poměrů, řemesel a lidového náboženství a zádušního života. Obohacením výstavy je část věnovaná památce egyptologa a diplomata Břetislava Vachaly, jaroměřského rodáka a bývalého ředitele Českého egyptologického ústavu Univerzity Karlovy. Výstava potrvá do 29.9.

Putování za předky v Muzeu města Police nad Metují. Muzeum Náchodska a Česká genealogická a heraldická společnost v Praze z.s. vás společně zvou na výstavu Putování za předky, která je k vidění v prostorách benediktinského kláštera v Polici nad Metují do 30. září 2024. Přijďte si prohlédnout panelovou výstavu, na které se dozvíte informace o zdrojích k tvorbě rodokmenu, rodokmenových grafech či heraldických znacích.

Emma a Barbora Srncovy - Obrazy a litografie ve Vlastivědném muzeu a galerii v Železnici až do 4.8.2024. Výstava obrázků plných pohody známé výtvarnice a malířky Emmy Srncové a její dcery - herečky a malířky Barbory Srncové.

RETROGAMING v Městském muzeu ve Dvoře Králové nad Labem až do 1.9.2024. Putovní interaktivní výstava Retrogaming pochází z dílny Regionálního muzea Litomyšl. Zachycuje historii výpočetní techniky od jejího počátků do poloviny 90. let 20. století. Největší pozornost je věnována československým i zahraničním hrám, domácím počítačům a konzolím z 80. let. Exponáty doplňují nezbytné technické informace a různé zajímavosti. Návštěvník se seznámí i s tehdejšími herními hity, dobovými herními časopisy, ale například i problematikou počítačového pirátství.

Výstava STEHEM, TAHEM v Městském muzeu v Hořicích připomíná Dívčí průmyslovou školu Vesnu, která vznikla v Hořicích na počátku 20. století. Setkáte se zde nejen se školními pracemi žákyň školy, s řadou archivních materiálů, ale také například s rozsáhlou folklorní sbírkou, kterou škola dlouhodobě budovala. Výstava bude přístupná až do 15.9.2024.

Čtěte také

Centrum současného umění EPO1 v Trutnově uvádí výstavu Jízda, která se zaměřuje na ztvárnění bicyklů a jejich role v životě člověka. V bývalé elektrárně se představuje tvorba více než čtyř desítek umělců několika generací. Těžištěm monumentálně pojaté expozice jsou díla sochařů a sochařek a tvůrců instalací v turbínové hale. Mezi malíři a malířkami najdeme například Alenu Anderlovou, Františka Mertla ve světě známého jako FRANTA, Ondřeje Kohouta, Michaela Rittsteina, Petra Písaříka, Natálii Roučkovou, Karla Štědrého, Jakuba Špaňhela nebo Lubomíra Typlta. Ukazují kolo a pohyb na něm v nejrůznějších podobách. Výstava potrvá do 3. listopadu.

Člověk, duše a umělá inteligence. Výstava v Centru celoživotního vzdělávání - Knihovna města Hradec Králové do 28.6. Jestliže má umělá inteligence vliv na to, jak se lidé chovají a jak přemýšlejí, může mít nějaký́ vliv také na duši člověka? Umělá inteligence dnes úspěšně napodobuje celou řadu činností, které byly ještě donedávna považovány výhradně za doménu lidí. V mnoha ohledech člověka dokonce překonává. To nás nutí znovu se podívat do zrcadla a ptát se, kým jsme.

Galerie moderního umění v Hradci Králové otevřela novou výstavu. Jmenuje se "Jak sbírat umění" a návštěvníkům představuje celoživotní dílo znalce a sběratele Karla Tutsche. Sbírka, kterou vytvořil, zahrnuje přes 1 300 děl. Část děl ze sbírky Karla Tutsche si teď lidé mohou prohlédnout a současně také získat návod, jak vytvořit svou vlastní uměleckou sbírku.

Londýn i Paříž mají smůlu. Nejvíc obrazů světoznámé umělkyně Míly Fürstové uvidíte v Hradci Králové! Velkolepá výstava se koná v budově Muzea východních Čech na Eliščině nábřeží až do října letošního roku. Uznávaná grafička a malířka Míla Fürstová žije a tvoří v Anglii. Její díla vlastní slavné osobnosti, včetně britské královské rodiny. Pro populární kapelu Coldplay navrhla grafickou podobu jejich šestého studiového alba v podobě andělských křídel. A ilustrovala i knihy nejvýznamnějších českých autorů: Kytici Karla Jaromíra Erbena, Babičku Boženy Němcové a Máj Karla Hynka Máchy.

autor: baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.