Teploty přes 20 stupňů střídá mráz a sníh. Co mohou výkyvy počasí udělat s letošní úrodou ovoce?

9. duben 2021 09:34

Současné mrazy a sníh vystřídají na víkend teploty kolem 18 až 20 stupňů, příští týden už bude ale zase chladno a znovu se může objevit i sněžení. Pokud jde o úrodu ovoce, zatím to nevadí - takové počasí je normální a sadaři v Královéhradeckém kraji ho dokonce spíš vítají, než aby se zlobili.

Čtěte také

„Žádný fofr, stromy zatím v klidu dospávají, pomaličku se probouzejí, není žádný spěch. Můžeme udělat spoustu jarních prací, které by nás jinak stresovaly, kdyby to začalo kvést a blbnout předčasně," říká Petr Kareš z Ostroměře, který ve svém sadu v těchto dnech dokončuje řez stromů, opravuje oplocenky a připravuje jarní postřiky.

A s optimismem se dívá na to, jak si stromy zatím vedou.
„Je vidět, že rostlinky už pučí, že to bude takové rovnoměrné. Uvidíme, jak to dopadne, zatím ani meruňky nekvetou. Takže zatím jsem docela v klidu. Záleží na tom, jaké bude nadcházející počasí. Pokud by přišly větší mrazy, ty by mohly způsobit nějaké škody. ale zatím jsem optimista."

Ovocné stromy již začaly kvést, přišel ale sníh a mráz, který ohrožuje úrodu. Ovocnáři proto v sadech zapalují balíky slámy, aby tu alespoň trochu zvýšili teplotu

Počasí podle předsedy České ovocnářské unie Martina Ludvíka zatím trápí sadaře prakticky jen na jižní Moravě, kde už vykvetly některé rané odrůdy meruněk.
„Tam už pěstitelé na některých místech prováděli opatření, topili v sadech a snažili se úrodu nějakým způsobem zachránit. Uvidíme, jak se jim to podařilo v kontextu počasí, které nás ještě čeká."

Čtěte také

Současné chladné počasí tedy ovocnářům v Královéhradeckém kraji nijak zásadně nevadí, na druhou stranu ještě zdaleka není vyhráno.
„Je potřeba mít na paměti, že ovocnáře teď čeká složité období nejméně příštích pěti týdnů, kdy ještě může přijít ještě nějaká vlna jarních mrazů. Protože i pro naši oblast zkrátka do nějakého 15. května, kdy jsou známí tři zmrzlí muži, tak je obvyklé, že nějaké mrazíky ještě přijdou."

A ještě je tu jedna proměnná, která může úrodu ovlivnit - dostatek nebo nedostatek vláhy.

I v tomhle ohledu to je zatím spíš dobré, myslí si Petr Kareš.
„Mrazy a větry to dost rapidně vysušují, ale uvidíme, snad se vláha udrží v zemi. V té kořenové části rostlin by mohla vydržet déle oproti minulým rokům."

Přesnější odhady toho, co jarní počasí s úrodou ovoce udělá, budou mít ovocnáři v první polovině května.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související