Ovocnáři se bojí předpovědi počasí. Mrazivé noční teploty můžou ohrozit úrodu peckovin

19. duben 2017

Meteorologové předpovídají na druhou polovinu týdne mrazivé noční teploty. Ty dělají vrásky na čele ovocnářům. Obávají se, že by chladné počasí mohlo ohrozit úrodu peckovin. Mráz by je teď totiž mohl poškodit.

„Máme broskve a meruňky v podstatě po odkvětu, aktuálně nám na většině území dokvétají třešně, kvetou nám švestky, takže jsme v plném květu peckovin. A samozřejmě mrazivé počasí v tomto období je pro ovocnáře rizikové," říká předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík z Holovous na Jičínsku.

Ranní přízemní mrazy, které trvají jen několik málo hodin, úrodu peckovin nijak zásadně neohrožují. U celonočních mrazů je situace jiná.

Čtěte také

„Pokud by se mělo jednat o celonoční mráz, kdy začne mrznout již v podvečer a mrzne prakticky 10 až 12 hodin, tak ta expozice už je velmi dlouhá. A to bude problém," doplňuje Martin Ludvík.

Kvetoucí stromy (ilustrační foto)

A předpověď počasí na konec pracovního týdne v tomto ohledu příznivá není, vysvětluje Tomáš Popelka z královéhradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu: „Na pátek tam to už vypadá, že v noci bude přeci jen málo oblačnosti, takže ráno by ty teploty klesaly na -2 až -5 stupňů. Ale ty nízké teploty budou v nízkých polohách trvat pravděpodobně většinu noci."

Martin Ludvík z ovocnářské unie ale dodává, že noční mrazy ještě nemusí nutně znamenat škody: „K jakým škodám a zda vůbec ke škodám dojde, ukáže skutečně až ten vývoj počasí. Je třeba si také uvědomit, že příroda samo o sobě s něčím takovým počítá. Ty mrazy nejsou ničím neobvyklým. Třeba u peckovin, i když je kolem 80 až 90 procent květů poškozeno, tak ta úroda může být normální."

Podobné problémy řeší na jaře ovocnáři v posledních letech téměř pravidelně. Peckoviny totiž začínají kvůli mírným zimám - letos kvůli nadprůměrně teplému březnu - kvést dříve, než tomu bylo v minulosti a stromy jsou pak na mrazy náchylnější.

autor: ova
Spustit audio