Temperament mám po tátovi, asi bych ho uplatnila i ve sportu, směje se tanečnice Veronika Lálová

4. květen 2023

Tanec je její životní láskou. Od malička se mu věnuje a sbírá jeden úspěch za druhým. Je mistryní České republiky v salse, s hercem Zdeňkem Piškulou v roce 2016 zvítězila v soutěži StarDance, o dva roky později s pětibojařem Davidem Svobodou byla třetí. Už jako malá toužila zatančit si na slavném karnevalu v Rio de Janeiru. Její sen se splnil. 

Tanečnice Veronika Lálová byla po návratu z karnevalu v brazilském Riu hostem Lady Klokočníkové v naší rozhlasové kavárně District V. v Havlíčkově ulici v Hradci Králové.

Profesionální tanečnice Veronika Lálová letos při taneční karnevalu v brazilském Riu vystupovala jako jediná Češka, dokonce coby sólistka, takzvaná musa. „Na karnevalu jsem poprvé v roli musy tančila v roce 2020. A po covidové pauze jsem si to teď znovu zopakovala.“

Čtěte také

Jde o výjimečnou záležitost, kdy tanečnice v průvodu tančí sambu sólo. Jak se před tolika diváky cítíte?
„Výborně, jelikož jsem už odmalička trochu exhibicionista, takže mě baví kamery, foťáky, být při tancování středem pozornosti. V životě to tak nemám, raději jsem spíš stranou. Takže jsem si to užívala.

Když jste poprvé navštívila Rio de Janeiro, pozvali vás, abyste tam učila ve svých kurzech salsu. Nebylo to troufalé?
„Možná ano, ale já se toho nebojím. Pozval mě kamarád, co má taneční školu. A já se tam věnovala salse, která v Brazílii tolik nefrčí jako u nás. Takže jsem v lekcích učila dámy a bylo to super. Já se na oplátku vzdělávala v sambě. Tehdy jsem se poprvé seznámila s jejich kulturou.

Čtěte také

Tancovat jste začala v sedmi letech, ale pokud vím, v rodině jste tanečníka neměli?
„Neměli, vůbec nikdo neumí tancovat a nikdo ani nemá k tanci nijak blízko. Ale díky babičce mě tanec v dětství zaujal, dokázala jsem ho cítit. Myslím, že to byl správný krok. Ale temperament, který mám, bych asi uplatnila i jinde. Docela dobrá jsem byla v atletice, chodila jsem na sportovní školu, kde se mi dařilo. Tatínek byl velký sportovec, asi to mám po něm.

Jak se člověk stane hvězdou karnevalu?
„Ta se na karnevalu objevila jako takzvaná musa, což je pro tanečnici prestižní záležitost, protože v průvodu tančí sambu sólo a není součástí žádné větší skupiny. Všechny zraky se tak v jeden okamžik upírají jen na ni.

Čtěte také

Je těžké se na karneval dostat?
„Docela ano. V Brazílii jsem již byla třikrát a pokaždé hodně trénovala. Všichni viděli, že se opravdu snažím a připravuji. Kamarád, který šije krásné kostýmy, mi pomohl oslovit taneční školu a domluvit s nimi moji účast pod jejich jménem. Bylo to super, krásná atmosféra.

„Ale tentokrát, protože jsem opravdu poctivě trénovala a snažila se, tak jsem získala právě pozici „musa". Je to místo, kde tanečnice samby tančí úplně sama, ne ve skupině. Musí dobře ovládat sambu, diváci v ten moment koukají jen na ni. Mám z toho velkou radost, není jednoduché se dostat na takové místo jako cizinka.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s tanečnicí Veronikou Lálovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související