Tajemný průvodce z Valdštejnského epidemia vypráví příběhy uzavřeného barokního letohrádku

22. duben 2020

Kulturní program Valdštejnského imaginária pro lodžii v Sedličkách u Jičína, to teď není žádné veselé čtení. Zrušeno, zrušeno, zrušeno... Přesto se do historické památky, kterou nechal postavit vévoda Albrecht z Valdštejna, můžete podívat, a to prostřednictvím nevšedních virtuálních prohlídek. 

Na konceptu pro natáčení se podílí produkční a performerka Anna Strnadová spolu s kastelánem Jiřím Vydrou. Vrata do Čestného dvora, který je součástí barokního letohrádku, na chvíli odemkli redaktorce Vlaďce Wildové.

Seriál krátkých virtuálních bizardních prohlídek s názvem Valdštejnské epidemium propojuje tajemný průvodce v morové masce. Provádí nejzajímavějšími místy památky a představuje její historii i jednotlivé etapy ze života Albrechta z Valdštejna.

Čtěte také

Každý díl je zasazen do jiného prostoru (oktogon, terasa, lektorská místnost, Čestný dvůr) a na pozadí různých surrealistických obrazů vypráví příběhy i legendy.

K tomu využívá originální herní prvky pro děti, naučnou výstavu i scénografii z představení Valdštejnského imaginária.

V koronavirové době, kdy je areál v Sedličkách u Jičína pro veřejnost uzavřený, tak ožívá interaktivní expozice a její propojení s historickými i astrologicko-astronomickými souvislostmi.

Valdštejnská lodžie je unikátní raně barokní památka v blízkosti Jičína, kterou nechal v letech 1627-1632 stavět vévoda Albrecht z Valdštejna po italském vzoru. Do okolí se otevírá mohutnými arkádami s velkolepou terasou. Patří do rozsáhlejšího komplexu, který dnes kromě ní tvoří také dvůr s hospodářskými budovami a rozsáhlý park Libosad s grottou. Celý areál se nachází na úpatí čedičového kopce Zebína. Je součástí Valdštejnovy barokní komponované krajiny – navržené krajinné osy, spojující sakrální stavby, krajinné dominanty a město Jičín. Z Jičína do Lodžie vede čtyřřadá lipová alej, která je dlouhá téměř dva kilometry. Valdštejnská lodžie měla být pýchou celého krajinného celku, ale bohužel se smrtí vévody skončila i realizace okázalého a nadčasového snu.

Valdštejnské imaginárium je koncept oživování Valdštejnské lodžie, který vychází ze skutečnosti, že stavba nebyla nikdy dokončena.

Místo je proto inspirativní pro širokou škálu umělecké tvorby. Kromě pořádání koncertů, představení, přednášek, projekcí a workshopů, se zaměřuje na autorské akce, při kterých využívá unikátní prostory a nezaměnitelnou atmosféru památky.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.