Světlo svobody v  Hořicích nezhasíná, navazují na něj Barvy svobody. Jako pocta našim předkům

17. říjen 2021

Na projekt Světlo svobody dvojice autorů ve spolupráci s Městským muzeem v Hořicích - nasvícení Masarykovy věže malířskou performancí za tónů hudby u příležitosti Dne české státnosti, navazuje multimediální výstava maleb scénografa, malíře a spisovatele Vladimíra Kiseljova s názvem Barvy svobody. Pozve vás na ni společně s režisérem audiovizuální tvorby Ondřejem Martincem z Hořic. 

Dvojice autorů Vladimír Kiseljov a Ondřej Martinec připravovala projekt ve spolupráci s hořickým městským muzeem rok a půl.

Čtěte také

”S Vladimírem jsme mnoho let přátelé a vždycky jsme spolu chtěli spolupracovat. U nás v Hořicích je vítaným hostem, začal k nám jezdit, Poskytli jsme mu zázemí, procházeli jsme se městem i okolím, poznávali zdejší kraj a při toulkách po Hořicích jsme doputovali i k Masarykově věži samostatnosti,” popsal Ondřej Martinec cestu k uměleckému audiovizuálnímu příběhu Světlo svobody.

”Mě velmi baví spojovat historii se současným názorem nebo náhledem z jiného úhlu a propojit architekturu a ducha místa s hudbou skladatelů ze stejné doby. Vybral jsem proto skladby Josefa Suka. Ondru, který bydlí v domě, kde žil slavný skladatel Jaroslav Malina, napadlo doplnit Světlo svobody i jeho hudbou," doplňuje Vladimír Kiseljov.

Autoři tak světlem, hudbou a barvami proměnili Masarykovu věž samostatnosti v pomyslný maják svobody, aby z ní světlo mohlo zářit do všech koutů naší země. Její světlo ukázalo, že v jednotě a bratrství je síla lidství i našeho národa.

Čtěte také

„Silou světla, hudby a malby jsme spojili přítomné, aby zažili pocit jednoty. Také jsme návštěvníky chtěli spojit s jejich kořeny, ze kterých pramení naše síla do budoucna. Uvědomit si naši dnešní zodpovědnost a váhu oběti pro lidskou svobodu,“ dodávají tvůrci.

Na Světlo svobody nově navazuje výstava Barvy svobody v multimediálním sále Městského muzea v Hořicích. Tady návštěvníci uvidí fotografie a video z nasvícení Masarykovy věže, a uslyší i unikátní hudbu, kterou Vladimír Kiseljov vytvořil při projekci, doplněnou o sérii video vizualizací vytvořených Ondřejem Martincem.

Projekt Světlo svobody pro Masarykovu věž v Hořicích v Podkrkonoší

Divák bude audiovizuální instalací maleb zcela obklopen ze všech stran. Součástí výstavy, která potrvá do 21. listopadu, budou i komentované prohlídky.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.