Studenti Krkonošského gymnázia ve Vrchlabí testují Edgara. Je to programovatelná robotická ruka

10. leden 2024 07:50

Středoškoláci ve Vrchlabí začali využívat nového robota. Získali ho na základě memoranda, které v Hradci Králové podepsali zástupci Královéhradeckého kraje a Nadačního fondu Škoda Auto. Spolupráce má do školství přinést více peněz na inovace a vybavení. Na krajském úřadu, kde žáci výukovou pomůcku představili, zjišťovala informace reportérka Adéla Kavříková.

Jak robot vypadá a k čemu ho žáci budou využívat?

Čtěte také

Je to vlastně programovatelná robotická ruka. Umí se třeba podepsat, umí složit součástky a zvládne třeba i malovat. Robot má na výšku asi 180 centimetrů a stojí na podstavci, který je velký zhruba metr na metr. Studenti už ho dokonce stihli i pojmenovat. Jmenuje se Edgar. Celý ten mechanismus je propojen s počítačem a studenti se ho budou učit programovat.

Robota na Krkonošské gymnázium podle jeho ředitele Martina Vláška přivezla těžká technika před týdnem, takže všechno je teprvre v začátcích. Ve škole ho má na starosti jeden konkrétní učitel a ještě teď v lednu jeho i studenty čeká školení, aby se s robotem naučili lépe zacházet.

Bude moci robota využívat i někdo jiný než studenti vrchlabského gymnázia?

Ano, takový je plán. Neměl by sloužit pouze jim, ale postupně by ho měly začít využívat i ostatní školy a volnočasové kroužky nejen ve Vrchlabí, ale i v celém regionu. Podle zástupců kraje by měl mimo jiné posílit i jejich vzájemnou spolupráci.

Čtěte také

Podle Martina Vláška bude velkým přínosem například pro studenty Střední školy strojírenské a elektrotechnické v Nové Pace a ve Vrchlabí, jejichž oboru se bezprostředně týká. Na závěr ještě doplním, že na zakoupení robota se nejvyšší částkou podílel Nadační fond Škoda Auto, přispěl také Královéhradecký kraj a celá řada dalších sponzorů.

Podle ředitele gymnázia Martina Vláška vyšel robot na více než milion korun. Je vlastně takovou první vlaštovkou spolupráce mezi krajem a nadačním fondem. Do budoucna by to mělo na Rychnovsku a Vrchlabsku i dál pomáhat s pořízením nových technologií, s motivací žáků a s propojením škol s podniky v regionu.

Spustit audio

Související