Stovky lidí v Broumově na Náchodsku nepříjemně překvapilo vyúčtování tepla za minulý rok

7. červen 2023 09:13

Lidé v Broumově doplácejí za teplo po vyúčtování minulého roku i víc než šedesát tisíc korun. Přestože mnozí během něj zvyšovali zálohy, stejně se neubránili doplatkům. Někteří proto žádají o pomoc na Úřadu práce, další se domluvili s městem na splátkovém kalendáři. 

Čtěte také

„Zvedli jsme si v květnu zálohu o tisíc korun, potom v září o další tisíc,“ říká Miroslava Sokolová. Se svým manželem Jaromírem žijí už třicet let v broumovském městském bytě 2+1. Oba jsou teď v invalidním důchodu. Přestože si zálohy loni dvakrát zvýšili, s ohledem na vysoké ceny plynu s mírným doplatkem počítali.

Realita je ale šokovala. „Když mi přišlo, že máme doplácet 37 tisíc korun, tak jsem říkala, že je to neuvěřitelné.

Spotřebu přitom měli stejnou jako rok předtím, kdy jim původní zálohy stačily a ještě dostali zpátky 700 korun. „Jsme z toho zoufalí, ale co se dá dělat.

Čtěte také

O pomoc se Sokolovi obrátili na úřad práce, tam je ale čekalo další nepříjemné překvapení.

„Podle nějakého koeficientu jsme o 3 koruny nesplnili požadavek na příspěvek na bydlení, říká s povzdechem Jaromír. S manželkou tak požádali o mimořádnou okamžitou pomoc, teď čekají na posouzení.

Broumovský úřad práce takových žádostí řeší víc. Některé už zamítl, dvanácti domácnostem dávku přiznal. Výše je individuální, mnohdy desítky tisíc korun. „Tam je naděje, že něco dostaneme.

Pokud Sokolovi znovu neuspějí, požádají prý město o splátkový kalendář.

Čtěte také

Podobně už postupovala řada dalších lidí žijících v městských bytech, říká vedoucí odboru správy majetku města Marie Mikulenková. Někteří dluží i víc než šedesát tisíc korun. „Když zažádají o splátkový kalendář, tak se to s lidmi sepíše. V současné době máme už uzavřeno 12 splátkových kalendářů od našich nájemníků zhruba na celkovou částku 300 tisíc korun.

Kolik dalších žadatelů o splátkový kalendář přibyde si Marie Mikulenková netroufá odhadnout. Problémy se splácením mohou mít desítky domácností. „Uvidíme, jak teď proběhne konečné vyúčtování a v červenci se budou řešit ty nedoplatky.

V řadě případů lidé o pomoc stát žádat nebudou. Podle úředníků jim totiž se splacením dluhu za teplo vypomůže rodina.

Spustit audio

Související