Správa železnic chce v Broumově zrušit dva železniční přejezdy, zástupci radnice s tím nesouhlasí

28. únor 2023 11:35

Správa železnic pokračuje v rušení některých železničních přejezdů. Do roku 2030 jich zanikne zhruba 400, důvodem je podle státní organizace vyšší bezpečnost drážního i silničního provozu a plynulost dopravy. Ne vždy se ale plány Správy železnic setkávají s pochopením.

„Tenhle přejezd by se měl zrušit. Jsou tu zastavěné oblasti domů, kde bydlí lidé. A všichni budou odříznuti od centra města,“ popisuje situaci v Broumově nezávislý starosta Arnold Vodochodský. Společně stojíme na dohled od místního kláštera. Správa železnic tady chce zrušit dva přejezdy, ten druhý je od nás asi 200 metrů.

Čtěte také

Pro spoustu lidí to podle starosty bude komplikace. „Tady je velké množství dětí, které z celé toto oblasti dochází do školy. Jsou tu starší i mladší lidé, kteří chodí pěšky do práce nebo do města. Prostě si to zrušení přejezdu vůbec nedovedu představit.

Argument Správy železnic, že se zrušením přejezdů zvýší bezpečnost, Arnold Vodochodský nechápe. Podle něj se v tomhle úseku v posledních letech žádná nehoda nestala.

Naopak se obává, že si část lidí bude v tomto místě cestu přes koleje zkracovat. „Tady bude cestička a lidé začnou přecházet přes koleje neoficiálně. A tím se samozřejmě nebezpečnost zvýší.

Správa železnic chce v Broumově zrušit dva železniční přejezdy, radnice s tím nesouhlasí

Radní města Broumova tak s rušením dvou železničních přejezdů nesouhlasí, naopak Správa železnic s ním počítá. Podle vyjádření Generálního ředitelství je to obecně možné v případech, kdy se cesta přes jiný přejezd s minimálně stejným stupněm zabezpečení neprodlouží o více než pět kilometrů. A to je právě tento případ.

Čtěte také

Výhrady proti rušení železničních přejezdů měli v poslední době i starostové jiných měst v Královéhradeckém kraji. Často argumentují třeba i tím, že se rušením komplikuje dostupnost jednotkám integrovaného záchranného systému.

To ale třeba pro hasiče neplatí, říká mluvčí krajských hasičů Martina Götzová. „V poslední době jsme nezaznamenali případ, kdy by zrušení železničního přejezdu nějak komplikovalo příjezd našich jednotek na místo zásahu.

V Broumově zatím definitivně rozhodnuto není. Momentálně obě strany čekají na vyjádření stavebního úřadu, který dopad případného zrušení železničních přejezdů posoudí.

Spustit audio

Související