Broumov může přijít o bezdoplatkové zóny. Jejich zavedením chtěl bojovat proti obchodu s chudobou

8. červen 2020 11:54

Město Broumov může přijít o všechny své tzv. bezdoplatkové zóny. Jde o místa, kde Úřad práce novým nájemníkům neposkytuje doplatky na bydlení. Broumovská radnice před časem na svém území vyhlásila čtyři takové lokality. Město tím chtělo bojovat proti obchodu s chudobou, na systému prý vydělávají jen majitelé nemovitostí. Ti se ale brání a s námitkou směřovanou bývalé ombudsmance uspěli. Krajský úřad následně jednu z bezdoplatkových zón zrušil, další možná čeká stejný osud.

„Já se k tomu stavím tak, že pokud se má s těmito lidmi pracovat, tak se to musí dělat konkrétně a individuálně. A ne, že se napíše, že je nějaký dům problémový," říká o vyhlašování tzv. bezdoplatkových zón Lenka Kurová, ředitelka spolku Začít spolu, který pracuje především s lidmi z vyloučených lokalit.

Čtěte také

Současně jí v Broumově patří dva bytové domy, kterých se opatření vydané radnicí týkalo. S manželem proto podali námitku k tehdejší Veřejné ochránkyni práv.
„Protože se nedomnívám, že toto je opravdu nástroj k tomu, aby se efektivně řešil jakýkoliv problém. A už vůbec ne problémy lidí, kteří jsou v nějaké nouzi."

Veřejná ochránkyně práv jim dala za pravdu, navrhla krajskému úřadu jedno z opatření zrušit a ten to ve zkráceném řízení udělal. V odůvodnění uvádí, že se ve vyjmenovaných bytových domech ve zvýšené míře nevyskytují sociálně nežádoucí jevy.

S tím ale nesouhlasí starosta Broumova Jaroslav Bitnar z Volby pro Broumov.
„Jsme přesvědčeni, že krajský úřad nepostupoval správně, protože vycházel pouze z podkladů veřejné ochránkyně práv. A neprovedl standardní přezkumné řízení, kde bychom byli schopni vysvětlit důvody, které nás k zavedení bezdoplatkových zón vedly."

Brožura s tipy na výlety obsahuje místa, kam se turisté dostanou veřejnou dopravou - Broumov

Město Broumov rozporuje nejen zrušení prvního opatření, ale chce bojovat i proti navrhovanému zrušení zbylých tří.
„Budeme dělat maximu pro to, aby ta opatření zde zůstala v platnosti."

Čtěte také

Podklady ke zbylým třem bezdoplatkovým zónám si vyžádal jak Krajský soud v Hradci Králové, tak i Krajský úřad. Broumovská radnice je poslala jen soudu.

„Krajský úřad Královéhradeckého kraje si v nejbližší době u Krajského soudu vyžádá zaslání dokumentace a požádá jej o přerušení řízení a následné předání spisové dokumentace krajskému úřadu," popisuje další postup Sylvie Velčovská z tiskového odboru Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

Soud žádosti krajských úředníků může, ale nemusí vyhovět. Jisté ale je, že jedna ze zmiňovaných institucí nakonec ve věci rozhodne.

Spustit audio

Související