Štiplavý lék. Zázvor patří do asijské kuchyně i domácí lékárny

Zázvor používaly už naše prababičky, když z mletého orientálního koření pekly vánoční sušenky zázvorky. Mladší hospodyňky mohly objevit kouzlo čerstvého zázvoru i díky současné dostupnosti na trhu. Odkud ale pikantní kořen pochází a kde se s ním můžete setkat?

Oddenky zázvoru se v teple nekazí, a proto se stal jedním z prvních druhů koření přepravovaných arabskými obchodníky do Evropy i Afriky. Ve středověku zázvor v evropské kuchyni zdomácněl natolik, že nechyběl na žádném stole obdobně jako dnes pepř se solí.

Cesta z Asie do Evropy

Čerstvý zázvor je nezaměnitelný svou příjemnou ovocnou vůní a ostrou chutí. Přišel k nám z Číny, kde ho poprvé na vlastní oči prý spatřil Marco Polo. Hinduista Mahabharata popsal už ve 4. století před naším letopočtem pokrm, kde se maso upravuje se zázvorem a dalším kořením.

Plátky zázvoru

Zázvor byl také velmi důležitou rostlinou v tradiční indické medicíně. Znali ho i ve starověkém Řecku, Římě i Egyptě, kde se používal jako dnes – přidával se do omáček, ke kuřecímu masu nebo jako přísada k luštěninám. Na africký kontinent přinesli tuto rostlinu Portugalci, do Jižní Ameriky ho v 16. století zavezli Španělé.

Zázvor se zabydlel v Anglii, ale pro pěstování v Evropě dobré podmínky nemá. Potřebuje subtropické podnebí a půdu, která není ani moc lehká, ani moc těžká, proto nejkvalitnější produkce pochází z Indie.

Bez zázvoru se neobejde asijská kuchyně. V nakládané a marinované podobě se přidává k japonskému sushi, aby neutralizoval chuť po jednotlivých chodech, a najdete ho v nepřeberném množství nápojů, které díky zázvoru získají „říz“.

Na žaludeční potíže i chřipku

Zázvor je svými účinnými látkami - silicemi - ideální prostředek na zažívací potíže a různé nerovnováhy v zažívacím traktu. Proti zvracení se doporučují zázvorové pastilky nebo žvýkání čerstvého nebo sušeného zázvoru. Silice mají silné stimulační účinky, proto čaj z čerstvého zázvoru dokáže stimulovat organismus a prohřát naše tělo. Najde tak uplatnění při zahánění příznaků chřipky. Sám zázvor protivirové účinky nemá, jako podpůrný prostředek ale funguje výborně.

Zázvor vaříme pomalu asi hodinu

Zázvorový sirup, čaje a drinky

Z čerstvého zázvoru si snadno připravíte polotovar k použití do horkých i studených nápojů. Stačí nakrájený čerstvý zázvor pomalu vařit s cukrem a vychladlý rozmixovat s citrusovou šťávou. Zázvor se v kuchyni používá také nakládaný nebo marinovaný, asijská kuchyně zná marmelády a kandovaný zázvor.