Stavba dálnice D11 mezi Trutnovem a státní hranicí nabere další zpoždění. V Polsku je téměř hotová

9. leden 2024 08:32

Zatímco polská část dálnice, která se má propojit s českou D11, je prakticky hotová, na české straně se objevují další komplikace. Dálnice, po které projedete z Polska přes Trutnov na Hradec Králové a pak třeba dál na Prahu, je zatím postavená jen k Jaroměři. Jak to bude vypadat dál? To zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Stavba úseku mezi Trutnovem a hranicí s Polskou republikou se opozdí. Můžeme podrobněji vysvětlit proč?

Ta informace je čerstvá, přišla až po Novém roce. Sdružení firem v čele se společností MI Roads se obrátilo na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Tomuto sdružení se nelíbí, že výběrové řízení vyhrála polská firma Budimex. Ta sice nabídla nejnižší cenu, ale podle MI Roads použila k doložení kvalifikace s výstavbou tunelů cizí reference.

Čtěte také

Bdimex údajně také nesplnil požadavky na odborný personál pro stavbu tunelů. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tyhle námitky zamítlo a tak se MI Roads, což je sdružení, jehož součástí je třeba i Metrostav, obrátilo právě na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Tenhle úsek dálnice chtělo ŘSD rozestavět už 19. prosince, teď to vypadá přinejmenším na několikaměsíční zpoždění.

S tímhle úsekem se pojily i další protesty a problémy, všechno ostatní už je vyřešené?

Stavební povolení, které napadlo v září sdružení Děti země, je platné, nabylo právní moci. Rozklad Dětí země ministr dopravy Martin Kupka z ODS zamítl a výkupy pozemků jsou také hotové.

Čtěte také

Takže se zdá, že pokud se podaří brzy vyřešit zmiňovanou stížnost některých firem na výsledek výběrového řízení, mohla by stavba už skutečně začít.

A kdy tedy do Polska nebo aspoň po jednotlivých úsecích opravdu projedeme?

Zatím to stále vypadá na rok 2028, protože jako poslední by měl být postavený úsek z Jaroměře do Trutnova. Tam počítá ŘSD se zahájením stavby až v roce 2025.

Od prosince roku 2021 končí dálnice zatím u Jaroměře, takže se československý a pak český stát posunul od roku 1978, kdy se stavbou dálnice na Polsko začal, o 112 kilometrů.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související