Stávající termíny zasedání zastupitelstva nevyhovují nové koalici na hradeckém magistrátu

13. listopad 2018 10:14

Rada města Hradce Králové bude dnes projednávat další návrhy, které se týkají koalicí navrženého posunu termínů jednání zastupitelstva. To se dosud scházelo poslední úterý v měsíci, jenže to koalici nevyhovuje - v ten den totiž obvykle zasedá i Sněmovna a účast dvou poslanců a zároveň zastupitelů města na hlasování v Hradci Králové by byla ohrožena. 

Hradec Králové má nové vedení města. Primátorem je nestraník za ODS Alexandr Hrabálek

Soutok Labe s Orlicí v Hradci Králové

Nová koalice na hradeckém magistrátu ve složení hnutí ANO, ODS, Změna pro Hradec a Zelení podepsala v úterý odpoledne smlouvu a pár desítek minut poté zvládla i první klíčové hlasování. Těsnou většinou jediného hlasu zvolili zastupitelé do funkce primátora nestraníka za ODS Alexandra Hrabálka.

Nové koalici na hradeckém magistrátu nevyhovují termíny zasedání zastupitelstva vždy v poslední úterý v měsíci a hledá proto jinou variantu. A to takovou, aby nový termín vyhovoval i dvěma zastupitelům z hnutí ANO, kteří jsou zároveň i poslanci ve Sněmovně. Původně navržené pondělky kritizovala opozice.

Poslanecká sněmovna má totiž v poslední úterý v měsíci obvykle také napilno a protože koalice má v Hradci Králové těsnou většinu jednoho hlasu, mohlo by se stát, že by se na klíčová hlasování nesešla.

První návrh padl už na ustavujícím zastupitelstvu, jenže pondělní termín se opozici nelíbil. Bývalý primátor a teď opoziční zastupitel Zdeněk Fink z HDK vysvětlil proč: „Pro zaměstnané lidi, zejména pokud by to mělo být od 13:00 hodin, tak je to doba porad. Je to náročný den po víkendu a není to dobře."

Květiny uprostřed parkoviště na Velkém náměstí v Hradci Králové

Proti přesunu na pondělí jsou i Piráti, kteří připravili pro dnešní jednání Rady města návrh na zachování úterků, ale navíc nikoli od 13, ale až od 16 hodin, což by podle nich bylo pro obyvatele města, kteří by se chtěli přijít podívat, příjemnější.

Nakonec se ale Rada města bude zabývat i dalším návrhem stávající koalice - tedy hnutí ANO, ODS, Změny pro Hradec a Zelených. Primátor Alexandr Hrabálek za ODS návrh popsal: „Pochopili jsme, že jejich námitky jsou oprávněné. A proto jsme vypracovali od ledna příštího roku plán, kdy bychom se snažili přesunout zasedání zastupitelstva města zpátky na úterý. Já doufám, že to bude pro úřad schůdné, protože by to nebylo poslední úterý v měsíci, ale s největší pravděpodobností třetí úterý v měsíci."

Nový královéhradecký primátor se seznamuje s chodem magistrátu i se svou kanceláří

Kancelář primátora Hradce Králové

Nový primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek za ODS se po úterním potvrzení ve funkci naplno pustil do poznávání svého nového pracoviště - tedy magistrátu. Z malé kanceláře v budově farmaceutické fakulty se přesunul do kanceláře výrazně větší - primátorské. Reportér Tomáš Lörincz se do ní vydal na návštěvu s mikrofonem.

Hlavní problém tohoto návrhu spočívá podle primátora ve sladění termínů například se zasedáním Rady města, ale zatím se prý zdá, že se to povede vyřešit ke spokojenosti koalice. A vlastně i opozice, která na úterý trvala.

Podle Zdeňka Finka by ale existovalo jedno ještě lepší řešení: „Ideální by bylo, kdyby ti poslanci, kteří jsou ve sněmovně, tak by se vzdali svého mandátu. V Hradci Králové by mohli plnit své povinnosti, protože jsou za to placeni. Není mi vůbec jasné, proč někdo kandiduje do obou těchto spolků."

Ani to se ale v případě potřeby nedá vyloučit, naznačila jednička kandidátky hnutí ANO a náměstkyně primátora Monika Štayrová: „O tom řeč ještě nebyla. Očekáváme, že toto téma budeme ještě projednávat na radě."

Rada města bude o nových termínech zasedání zastupitelstva jednat dnes, veřejnost se svým rozhodnutím seznámí zítra dopoledne.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související