Správa Krkonošského národního parku znovu instaluje na vybraná místa na hřebenech hor ochranné sítě

31. květen 2023 09:40

Pracovníci Správy Krkonošského národního parku budou dnes dopoledne vracet na Sněžku ochranné sítě. Ty budou v sezóně chránit křehkou krkonošskou přírodu před vstupem těch, kteří nerespektují zákazové tabulky. Psané zákazy totiž nestačí a až sítě zabránily turistům vydávat se do míst, kam se kvůli ochraně přírody nesmí. 

Přímo v Krkonoších zjišťoval informace reportér Tomáš Lörincz. Už práce začaly?

Čtěte také

Kolem deváté hodiny dopoledne začala první skupina pracovníků Správy parku s instalací sítí u Slezského domu, což je jedna z lokalit, kde býval v minulosti problém právě se vstupem lidí tam, kam vstupovat nesmí.

Já jsem teď v Peci pod Sněžkou a za chvíli se vypravím přímo na samotnou Sněžku, kde by mělo asi patnáct lidí ze Správy KRNAP a dalších patnáct zaměstnanců polské strany začít s instalací sítí kolem celého vrcholku naší nejvyšší hory. Těch sítí bude v několika lokalitách Krkonoš dohromady kolem šesti set metrů.

A pomáhá to?

Čtěte také

Podle mluvčího Správy parku Radka Drahného jednoznačně ano. Tam, kde byl problém s tím, že lidé chodili mimo vyznačená místa, po instalaci sítí ten problém prakticky úplně vymizel. Před instalací sítí to byly i stovky lidí denně, kteří zákaz porušovali, teď to jsou jen jednotlivci a ještě ne každý den.

A navíc je tady jeden důležitý fakt: když někdo dřív chodil, kam neměl, často se hájil nevědomostí. Dnes podle správců parku pokud už někdo přeleze nebo jinak překoná sítě, tak určitě ví, co dělá a takový člověk obvykle dostane pokutu.

Jak dlouho bude samotné umísťování sítí trvat a do kdy v Krkonoších budou?

Měla by to být práce zhruba na dvě až tři hodiny, kolem oběda by mělo být hotovo. Sítě zůstávají na horách vždy jen na letní sezónu, instalují se teď a dolů jdou ve chvíli, kdy se na podzim začíná výrazně zhoršovat počasí. To totiž na hřebenech umí být hodně nepříjemné a sítě by se mohly poměrně brzy rozpadnout vlivem počasí.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související