Vrchol Sněžky je opět bez ochranných sítí. Pracovníci národního parku je na zimu sundávají

4. listopad 2022 08:31

Pracovníci Krkonošského národního parku odstraňují na Sněžce a v jejím blízkém okolí ochranné sítě. Ty tam již od června bránily vstupu turistů na chráněná místa. Proč teď musí dolů, to zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Sítě se sundávají na zimu z jednoho prostého důvodu. Počasí, které na vrcholu naší nejvyšší hory v 1 600 metrech nad mořem v zimě panuje, totiž bývá hodně drsné. Mráz a silný vítr by ochranné sítě mohly poškodit. Proto je pracovníci národního parku dávají v těchto dnech pryč, dokud tomu přeje hezké počasí.

Důležité je sítě pečlivě namotat a složit, aby se daly dobře uskladnit. Případně se musí také opravit některá poškozená místa. Jak jsem ale měla možnost vidět na vlastní oči, sítě jsou v poměrně dobrém stavu. Tedy oprav nebude zapotřebí mnoho.

Jak konkrétně pomáhají zábrany v ochraně vzácných lokalit?

Podle strážců přírody se sítě opravdu osvědčily. Dá se říct, že tvoří jakousi pomyslnou bariéru, za kterou by turisté neměli vkročit. Jednoznačně oddělují prostor, kde se mohou návštěvníci Krkonoš pohybovat a naopak, kam již nesmí vstupovat.

Čtěte také

Sítě na vrcholu Sněžky totiž mají za úkol chránit jedinečnou přírodu, protože vrchol naší nejvyšší hory je domovem velmi vzácných rostlin, jako je například pampeliška horská nebo rozrazil chudobkovitý. Ty nerostou totiž nikde jinde na světě.

Měli strážci, kteří v létě drží na vrcholu Sněžky a v jejím okolí službu, nějaké problémy s nedisciplinovanými turisty?

Strážci, se kterými jsem dnes hovořila, říkali, že od doby, kdy jsou zhruba metr vysoké oranžové sítě na Sněžce instalovány, počet turistů vstupujících na vzácné alpinské trávníky podstatně klesl. Tedy tyto mechanické zábrany jistě svůj význam mají.

Čtěte také

Přesto ale stále, zejména v hlavní letní turistické sezóně, se denně objevují desítky bezohledných návštěvníků Krkonoš, kteří vstupují tam, kam nemají. Ty museli strážci okamžitě vykazovat do patřičných míst.

Objeví se sítě na vrcholu naší nejvyšší hory i příštím roce?

To zatím není úplně jisté. Protože Správa Krkonošského národního parku chce dát turistům šanci. Pokud se budou od začátku jarní sezóny chovat slušně a budou dodržovat stanovaná pravidla návštěvního řádu, nebudou vstupovat do vzácných lokalit, tak by sítě na Sněžce rozmístěny být nemusely.

Tedy jinými slovy můžeme říct, že to záleží na nás, návštěvnících Krkonoš.

Spustit audio

Související