Správa Krkonošského národního parku varuje všechny rodiče: Skládky dřeva nejsou dětské prolézačky

13. září 2022 08:36

Složené kmeny stromů na hromadě nejsou dětské prolézačky. Tohle vzkazují krkonošští lesníci rodičům. Objevují se totiž neustále případy, kdy děti mohou přijít lehce k úrazu. Skládky dřeva v Krkonoších jsou sice obehnané červenobílou páskou a označeny cedulí Vstup zakázán, mnozí to  ale nerespektují.

Čtěte také

„Koně jsou připraveni a teď nás čeká 100 metrů do kopce, uvázat dříví a jet zpátky dolů na skládku, kde nás čeká vyvážečka.“ Nacházíme se v lese mezi Rokytnicí nad Jizerou a Harrachovem, kde mají dřevaři poměrně dost práce.

Právě tady s pomocí koňů tahají dřevo. „Je to jedno z míst, kde v současné době pracujeme, říká mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Koně postupně stahují z kopců jednotlivé kmeny stromů, přiváží je sem k nám dolů.

Čtěte také

Tady je už čeká vyvážečka. „Je to stroj, který na sebe naloží kmeny připravené k odvozu z lesa a vyskládá z nich takzvanou skládku dřeva. Ta ovšem spoustu dětí láká, protože vypadá jako hrad ze dřeva. Nicméně je to velmi nebezpečná záležitost.

„Právě se tu třídí sortimenty, které se vozí potom na různá místa a dál se zpracovávají podle potřeby, říká lesní pracovník Zdeněk Chomanič.

Sami jsme tu viděli, když se před malou chvíli stalo, že stroj jeden kmen vykládal, ten se ovšem ihned rozkutálel.

Čtěte také

„Když se to dá trošku nakřivo, tak se ta kláda hned rozutíká pryč z oné skládky. A to je nebezpečné. Občas se stane, že přijedu ke skládce dřeva a děti po ní chodí nebo na ní sedí lidé a odpočívají. Myslí si, že je to jako lavička. Ale neuvědomí si, že se ty klády mohou dát do pohybu a může dojít k neštěstí.

Jen co dřevaři skládku dokončí, tak ji zajistí páskou s informační cedulí. Je potom naprosto jasné, že těmto místům se turisté musí vyhnout.

Spustit audio

Související