Společnost Škoda Auto v Rychnově hromadně testuje své polské pracovníky na koronavirus

19. květen 2020 14:59

V Rychnově nad Kněžnou zdravotníci do konce května otestují 2300 polských pracovníků Škody Auto na nemoc Covid-19.  Jde o stálé i agenturní zaměstnance automobilky, kteří po zpřísnění podmínek na hraničních přechodech přestali do práce jezdit. Teď se na své pozice postupně začnou vracet, potřebují k tomu ale negativní test. 

Ve spolupráci se zdravotníky a hasiči automobilka vytvořila odběrné místo v areálu bývalých kasáren v Rychnově nad Kněžnou. Nádvoří trochu připomíná staveniště. Hasiči tady pomocí dopravních značek a bíločervených pásek vytyčili trasu, kudy Poláci v autech najíždí k odběrnému místu, navigovat je pomáhají najatí překladatelé.

Čtěte také

U prvního stanu polští pendleři předkládají doklady, obratem dostávají poukazy na vyšetření se svým jménem.

„Zvládáme to velmi dobře. Jeden automobil zabere minutu nebo minutu a půl, podle toho, kolik osob v autě sedí. Když přijede někdo sám, tak to je nejrychlejší,“ vysvětluje zaměstnankyně automobilky Markéta Zimová.

Auta následně popojíždí o několik metrů dál, tam už zdravotníci provádí samotný PCR test. Stěr z nosu trvá jen pár vteřin.
„Hluboko do nosu a ještě druhou nosní dírku. Tak to je všechno. Šťastnou cestu.“

Hromadné  testování polských zaměstnanců Škoda Auto na Covid-19

Denně takhle zdravotníci otestují 250 lidí. Ti pozitivní se výsledek dozví telefonicky druhý den, pak by měli kontaktovat svého lékaře.

Ostatní si potvrzení o negativním testu vyzvednou na polské straně hraničního přechodu v Náchodě. Říká to vrchní lékařka automobilky Jana Parmová.
„Ten certifikát o tom, že nejsou infekční, si lidé vyzvednou na benzinové stanici u hraničního přechodu."

Čtěte také

Do práce se polští pendleři začnou postupně vracet v příštích týdnech, podle potřeb automobilky.

„Zaměstnanci se o tom dozví tak, že je obvolají jejich nadřízení mistři. A tak budou vědět, kdy konkrétně se mají dostavit do zaměstnání," upřesňuje Jiří Bartoň, vedoucí personalistiky závodu v Kvasinách.

Tam už teď výroba běží na tři směny, podle podnikových odborů jede asi na sedmdesát procent kapacity.

Spustit audio

Související