Českým firmám chybí pracovníci z Polska. Nedorazili ani po uvolnění pravidel na hranicích

28. duben 2020 08:49

Do firem v česko-polském příhraničí se ani po uvolnění pravidel na hraničních přechodech nevrátili zaměstnanci z Polska. Česká vláda dojíždění tzv. pendlerů podmiňuje pravidelnými testy na Covid-19, podle stále platných polských nařízení musí člověk při návratu do země projít dvoutýdenní karanténou.

Obě podmínky jsou ale podle zaměstnavatelů tak limitující, že drtivá většina cizinců do práce v Česku stále nenastoupila. Nahradili je brigádníci.

Čtěte také

„Podařilo se nám aktivovat několik bývalých zaměstnanců, kteří jsou už třeba v důchodovém věku. A díky tomu, že některé obory byly ze dne na den bez práce úplně a lidé museli zůstávat doma, tak se nám je podařilo sehnat jako brigádníky pro náš provoz," popisuje situaci bez několika desítek polských zaměstnanců ve společnosti Proma Reha její jednatel Radek Jakubský.

S cizinci v budoucnu zase počítá, jestli budou mít zájem zůstat i oni ale prý jisté není.
„Z jejich pohledu, ve chvíli, kdy zůstali doslova na holičkách v tom, že překážka je na jejich straně a tudíž nemají nárok na žádnou náhradu a podobně, tak to pro ně znamená dostatečnou nejistotu k tomu, aby možná uvažovali o změně zaměstnavatele do budoucna. Jak máme informace, tak někteří z nich si budou hledat už práci v Polsku, aby se taková situace nemohla opakovat."

Bez polských zaměstnanců se stále musí obejít i náchodský ATAS. V něm tvoří sto padesát Poláků asi pětinu zaměstnanců, ve výrobním závodě ve Velkém Poříčí je to ale víc než polovina. Dočasně je nahradili studenti středních a vysokých škol.

Situace na hraničním přechodu Náchod - Běloves

„My jsme udělali velkou náborovou akci na všech možných i nemožných místech a samozřejmě většinou spoléháme na naše zaměstnance, jejich děti k nám chodily v létě na brigádu. Takže jsme je nemuseli ani nijak dlouhodobě zaškolovat," říká generální ředitel společnosti Otto Daněk.

Ani tak ale firma nestíhá vyrábět podle plánu, směny mají lidé i během víkendů, do práce půjdou také během svátků.

Čtěte také

Nic by podle něj neřešilo ani uvolnění pravidel na polské straně, podmínky nastavené českou vládou prý dojíždění lidí přes hranice prakticky znemožňují.
„Jeden test stojí 2 700 korun. Znamená to pro nás měsíčně vícenáklad blížící se až milionu korun."

Navíc se mu doteď nepodařilo zjistit, kdo a za jakých podmínek by takové testy prováděl.

Atas podle Otto Daňka přišel během koronavirové pandemie o miliony korun, od státu zatím má slíbeno proplacení necelých třiceti tisíc. Je tak prý možné, že brzy začne propouštět.
„V současné době řešíme, jakým způsobem budeme postupovat od 1. května. Jestli budeme propouštět zaměstnance nebo budeme zkracovat fond pracovní doby či přijmeme kombinaci těchto opatření."

A podobné problémy řeší podle asociace exportérů a Hospodářské komory i řada dalších českých firem.

Spustit audio

Související