Šperk ženy je intimní záležitost, jako vůně. Zvýrazňuje osobnost, říká výtvarnice Alexandra Hejlová

4. listopad 2022

Moderátorka Lada Klokočníková přivítala v rozhlasové kavárně v Havlíčkově ulici v Hradci Králové výtvarnici a designérku Alexandru Hejlovou. Dozvíte se, jaké šperky jsou v současné době nejžádanější a kolik práce se skrývá pod těmito originálními a jedinečnými doplňky ženské krásy.

Navrhuje šperky, maluje obrazy a vyrábí doplňky. Také připravuje kostýmy pro filmovou pohádku.

Výtvarnice a designérka Alexandra Hejlová také teď připravuje kostýmy pro novou filmovou pohádku.
Nechci to zakřiknout, byla bych moc ráda, ale bohužel, je to všechno o penězích. Tedy se důležité film, respektive pohádku, profinancovat. Ale mám velkou radost z toho, že mne Jaroušek Sypal oslovil. A protože je to jeho srdcová záležitost, tak věřím, že se dříve nebo později pohádka uskuteční natočí. A já budu mít tu čest herce obléknout.

Skleněné šperky jsou malovány ručně, každý je originál. Vše vylepšuji a zdokonaluji. A naslouchám ženám, dělám jim šperky na tělo.
Alexandra Hejlová, výtvarnice a designérka

Donesla jsi nám ukázat ukázky své tvorby. Obrazy, šaty i šperky.
Tohle jsou ukázky mé práce, kterou jsem vytvořila pro výstavu v Muzeu Salvadora Dalího v Praze, což považuji za svůj dosavadní profesní zenit. Nesmírně děkuji, že jsem dostala tuhle příležitost, účastnit se výstavy Hejlová - Dalí. Udělala jsem šperky v symbolice díla pana Dalího. Jsou tam jeho barvy zelená, zlatá, černá, červená i jeho slavné kompozice.

Čtěte také

Je to opravdu specifikum pro muzeum Enigma, ale bohužel výstava už bude jen 14 dní otevřena. Ale pro muzeum se hledají nové prostory a už máme domluvenu další spolupráci, za což jsem opravdu nesmírně vděčná.

Vše děláš tak, aby to zároveň udělalo radost nám, ženám.
Samozřejmě. Jedno souvisí s druhým. Z obrazů přišly šperky, módní doplňky, šály, šátky, kravaty, zkrátka jsem se vyvíjela. Potom přišly divadelní kostýmy a k nim i nejrůznější doplňky a kabelky.

Uznáváš vůbec módní trendy?
Respektuji je, ale nemám je příliš v lásce. Protože šperk je pro ženu intimní záležitost, jako vůně. Šperk, který si pověsí na krk, zdůrazní osobnost ženy. Žena extrovertka, která se zajímá o módu a drží s ní krok, tak má ráda velké a masivní, extravagantní šperky.

Čtěte také

Ovšem žena introvertka si vezme malý, něžný šperk. Masivní si nevezme už pocitově. I když by jí třeba slušel, nebude se s ním cítit dobře a je to špatně. Opravdu by každá dáma měla mít svůj šperk, protože nádherně ozdobí její šaty. Každá žena je originál a šperk by měl odrážet její osobnost a charakter.

Z čeho vyrábíš své šperky?
Jsou skleněné, především české korálky a minerály. A buď klasická chirurgická ocel nebo pozlacená. A opravdu kvalitní české korálky, na tom si zakládám. Pokud už mám nápad kompozičně v hlavě, tak jeho realizace je potom rychlejší.

Skleněné šperky jsou malovány ručně. Tedy každý je originál, nejsou dva stejné. Spolu s kompletací výroba zabere nějakých 5 až 7 dní čisté práce. Ale stále se vyvíjím. Znám už také víc materiály a zjistila jsem, že ženy mají rády kompletní šperky i s krabičkou. Takže více řeším i obaly šperků. Vše vylepšuji a zdokonaluji. A samozřejmě naslouchám ženám, dělám jim šperky přímo na tělo.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s výtvarnicí Alexandrou Hejlovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související