Ženy mají zdobit! Emoce, móda, hudba, design i vůně propojují módní přehlídku inspirovanou barokem

6. květen 2022

Architektka a designérka Helena Dařbujánová a módní návrhářka Jitka Šedová jsou hosty moderátorky Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně v Hradci Králové. Všechny vás zvou na módní přehlídku, jakou svět ještě neviděl s názvem Ona stolistá ve středu 11. května 2022 od 19:00 hodin v královéhradecké PETROF Gallery!

V Hradci Králové se chystá velká dámská jízda, i když přehlídka, na kterou budeme zvát, není pouze pro dámy.
Určitě ne. A jistě přijde i spousta mužů, kteří nám už volali a chtěli vstupenky.

Čtěte také

Ojedinělá módní přehlídka se koná ve středu 11. května od 19 hodin v PETROF Gallery. Nápad vznikl v Hradci Králové v ateliéru Jitky Šedové nebo u Heleny Dařbujánové?
Vznikl dohromady při společné kávě. Ale vzniklo to díky výstavě, kterou Helena tady pořádala, Hostina českého designu. Viděla jsem krásné materiály, které zpracovává, tak se tomu nedalo odolat.

Představme přehlídku, která v Hradci Králové ještě asi nebyla?
Ona nebyla ještě nikde. My jsme si totiž obě řekly, že máme rády látky. Já z nich dělám nábytek a Jitka modely. Tak takovým společným pojítkem budou látky, které normálně používáme na čalouněný nábytek, ale tentokrát z nich Jitka ušila modely.

A ony tvary nábytku, který vytváří Helena, mi připomínají romantiku a ženskost. Takže jsem se snažila i ty tvary nábytku promítnout do oděvů. Aby to nebylo jen o mikině a džínách. Ženy mají především zdobit. Tedy i ty modely jsou zdobné a materiály ten fakt jen podtrhávají.

Čtěte také

Stanovily jsme si takové hlavní motto celé přehlídky, a to je baroko. Protože právě baroko je jednak o těch tvarech, ale také o emocích. Baroko je období, kdy se začaly stírat hranice mezi jednotlivými druhy umění. To nás zaujalo a bavilo, protože jsme nechtěly připravit jen komponovanou přehlídku, ale akci, kde se opravdu všechny druhy umění protnou. Hudba, móda, design i vůně.

Vy jste zajímavě také nazvaly tuhle přehlídku - Ona stolistá. To je dost netradiční.
To byl výborný nápad Heleny. A já jsem s ním už mohla jen souhlasit.

Prostě, studovaly jsme obě baroko v rámci svých profesí kdysi dávno, ale teď jsme se na něj podívaly z jiných stránek. A co nás zaujalo, že jednou z charakteristických květin baroka byla růže stolistá. Proto název akce Ona stolistá, jako žena stolistá, která má sto podob, tváří a emocí.

lada Klokočníková, Helena Dařbujánová a Jitka Šedová v rozhlasové kavárně

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Helenou Dařbujánovou a Jitkou Šedovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související