Solme s rozumem! Nadbytek soli škodí dětem i dospělým, říká dietoložka Jaroslava Pavlíčková

29. březen 2016

Radioporadna - Jaroslava Pavlíčková - dietoložka Fakultní nemocnice Hradec Králové - Solme s rozumem! Nadbytek soli škodí dětem i dospělým - Zajímavá osobnost je Hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.

Dnes existuje mnoho vědeckých důkazů o tom, že strava lidí v rozvinutých zemích obsahuje nesmyslně vysoké množství soli. V ČR je to momentálně asi 13 - 14 g za den. Přirozený denní příjem by měl být asi 1 g. Nadbytek soli ve stravě má za následek vznik hypertenze a jejích komplikací - cévních mozkových příhod, ischemické choroby srdeční a dalších.

Více než 70 procent populace reaguje na zvýšený příjem soli zvýšením krevního tlaku. Téměř polovina dospělé populace v České republice trpí hypertenzí, z čehož 20 procent o tom neví.

Příliš mnoho soli máme ve stravě v důsledku stravovacích návyků, ale hlavně v důsledku průmyslového způsobu výroby potravin. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje soustavnou snahu snížit průměrný denní příjem soli alespoň na 5 g.

Vznikly také webové stránky o soli a zdravém solení www.mene-solit.cz. Najdete zde informace o tom, co způsobuje nadměrné množství soli v těle, čím sůl nahradit a také recepty, jak si uvařit výborný oběd podle některého z méně slaných receptů.

Sůl

Radioporadna Českého rozhlasu Hradec Králové - uslyšíte užitečné rady z úst lékařských a dalších odborníků i poutavé vyprávění zajímavých osobností. Naším cílem a přáním je přispět k porozumění a k pochopení vzájemných souvislostí.

Spustit audio