Snem vozíčkáře Daniela bylo zařadit se co nejvíc do běžné společnosti. Díky nové práci se mu plní

13. březen 2020 10:47

Stejná šance. Právě tak se jmenuje celorepubliková soutěž pro zaměstnavatele, kterou pořádá několik neziskových organizací. Cílem je ukázat příklady, kdy se daří zaměstnávat lidi se zdravotním postižením. Nejde přitom o chráněné dílny, ale o pracovní místa, speciálně vytvořená pro handicapované. Typický příkladem je příběh čtyřiadvacetiletého Daniela. 

„Zařazení do společnosti."
I tak může vypadat jedno z největších životních přání.

Čtěte také

Díky nové práci se Danielovi splnilo. Od narození je handicapovaný, odkázaný na invalidní vozík. Prakticky hýbe pouze levou rukou.

Práci chtěl, aby si nepřipadal zbytečný. To se mu podařilo až díky neziskové organizaci Aspekt a městu Meziměstí.

„Propagační činnost, plakáty, prezentační listiny, různé věci pomáhám připravit na akce, které město připravuje a tak dále," popisuje svoji pracovní náplň v Meziměstí.

Banner soutěže Stejná šance

Stará se třeba i o webové a facebookové stránky města. S notebookem může potřebné věci vyřizovat z domova, často ale raději jezdí na radnici.
„Určitě je to pro mě lepší na úřadě. Občas se tady někdo zastaví, takže mám i odreagování."

Čtěte také

Cestu do práce sám nezvládne, vozí ho jeho maminka. Podle ní je nejdůležitější, že její syn nemusí trávit dny doma.
„Nenudí se, nemusím vymýšlet program, aby nebyly dny stále stejné, prostě stereotyp."

Se sháněním práce mu pomáhala, přístup řady potenciálních zaměstnavatelů ji zklamal.
„Ozvalo se pouze pracoviště broumovského úřadu, kde si syn v době školy našel brigádu. Jinak jsme nedostali od žádného jiného osloveného zaměstnavatele žádnou odpověď. Vůbec se neozvali."

ASPEKT
Pomáháme lidem se zdravotními potížemi najít si a udržet práci. Naši službu využívají klienti a jejich zaměstnavatelé z Královéhradeckého kraje již více jak 10 let.

Právě tohle se některé neziskové organizace snaží změnit, mezi nimi také Aspekt.

Čtěte také

Podle metodičky služby Lucie Sedláčková je ideální takové pracovní místo, kdy se handicapovaní zařadí po bok úplně zdravých.
„To místo přizpůsobené opravdu potřebám onoho člověka třeba vzniklo přímo pro tu danou osobu. Zaměstnavatel například uzpůsobil pracovní dobu, popis pracovní pozice, tomu co ten konkrétní člověk potřebuje."

Typickým příkladem je podle Lucie Sedláčkové nejen město Meziměstí, ale třeba i postup jedné z tuzemských firem distribuujících tiskoviny.
„Která standardně nabízí jedno pracovní místo pro roznos letáků a byla ochotna tohle místo pro dva naše klienty rozdělit. Takže jeden klient letáky třídí a druhý je skutečně roznáší."

A právě takové zaměstnavatele soutěž Stejná šance odměňuje. Pokud někoho takového znáte, máte šanci ho nominovat do 24. dubna na stránkách stejnasance.cz

Spustit audio

Související