Smějte se. Když se smějete, tak se měníte. A když se měníte vy, může se změnit i celé lidstvo

10. květen 2022

Herec a klaun Petr Vrběcký učí lidi smát se a také nemocným dětem jako zdravotní klaun připomíná úsměv. Co nám smích dává? Je těžké naučit se smát bez příčiny? A jak pracovat se studem a trapností? O tom všem si povídáme s učitelem jógy smíchu, zkrátka profesionálem přes úsměv a smích.

Proč bychom se měli chtít smát?
Na to je úplně jednoduchá odpověď, protože je to zdravé. Smích nám pomáhá odbourat stresový hormon kortizol. Pomůže nám s dechovou frekvencí, zvýší se nám i tepová frekvence, začne se nám vylučovat hormon štěstí a cítíme se skvěle. To je ve zkratce, proč se smát.

Chtít se smát, to je základ. A vědět, že smích je zdravý a skvělý komunikační prostředek. Navíc odbourává zábrany, stres a stud.
Petr Vrběcký, herec, klaun a učitel jógy smíchu

Jak se to ale naučit, protože ne vždy důvody ke smíchu jsou?
Chtít se smát, to je asi základ. Potom vědět, že smích je tak zdravý. Potom je to také skvělý komunikační prostředek. Protože když se potkáte s někým, kdo se usměje nebo kdo se rád směje, tak se s ním rádi pozdravíte. Rozhodně spíš než s nějakým morousem. Smích odbourává zábrany, stres a stud.

Čtěte také

Co pro vás osobně smích znamená? Co to smích vlastně je?
Pro mě to je taková červená nit, která mě provází vším, co dělám. Takto jednoduše řečeno. A když to tak řeknu, smích je vlastně zdroj mé obživy, z velké části.

A naučíte nás to? Teď se mi zrovna nechce smát, jak se to tedy naučit?
Dobře. Zhluboka se nadechněte nosem až do břicha. A zhluboka vydechněte. Když budete vydechovat, tak přes uvolněné hlasivky nechte, aby z vás vyšel lehký tón. A vidíte, už se smějete. Pokud do toho dáme ještě trošku pohyby bránicí, tak z toho bude takový startovací smích. Jako když startujete sekačku nebo traktor. A když přidáte, tak se začnete smát.

Je to jednoduché, opravdu je nejlepší do smíchu skočit a nebát se ho. To říkám klientům na hodinách jógy smíchu.

Čtěte také

A co trapnost? Nebojujete s ní také občas? Jak se zbavit pocitu studu?
To je právě základ mé hlavní profese, tedy zdravotního klauna. Tam je vlastně životní potřebou být v trapných situacích a komicky je vyřešit. My vyžadujeme, abychom byli trapní, my chceme být trapní, a když jsme trapní, tak to řešíme jako zdravotní klauni, jsme komičtí.

Jde se smát jen tak, ničemu? Má to stejné účinky?
Má to stejné účinky. Jen ve zkratce řeknu, že jóga smíchu je na tom založena. Vynalezl ji před asi 25 lety indický lékař Madan Kataria, který zjistil dlouhodobým výzkumem, tedy je to podpořeno i exaktně, že ve výsledku člověk, když se směje buď vtipu či anekdotě, nebo se rozesměje sám, tak naše tělo a naše hlava v tom nevidí rozdíl.

Prostě ví, že se má smát. Výsledkem je, že se smějeme a je nám dobře. A vlastně k tomu ani žádný vtip nepotřebujeme. Ten mechanismus zkrátka funguje, je to úplně stejná reakce.

Smích a pláč k sobě mají hodně blízko. Zažil jsem párkrát, že se lidé ze smíchu rozplakali, což je hodně očišťující a bylo to vždy skvělé.
Petr Vrběcký, herec, klaun a učitel jógy smíchu

Obdivuji lidi, co se dokážou smát v jakékoliv situaci. Je fakt, že do určité míry je to obrana. Spustíte obranný reflex smíchu v situaci, která třeba není příjemná. A dokážete z ní díky tomu skvěle vybruslit. A jediné, co můžete říct těm, kteří při tom jsou a cítí se třeba trapně, aby si z vás vzali kousek toho smíchu, který máte na rozdávání. Protože to odlehčí situaci.

Je pravda, že lidé, kteří se nesmějí, mají jiný obličej?
To jsme asi schopni všichni rozeznat. Takoví lidé jsou zamračení a zachmuření, ale samozřejmě může to být nějakou jejich aktuální situací. Že jim zrovna není do smíchu. Ale je tady jeden zajímavý moment, že smích a pláč k sobě mají hodně blízko. Zažil jsem párkrát, že se lidé ze smíchu rozplakali, což je hodně očišťující a bylo to vždy skvělé.

Petr Vrběcký a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Raději bych ale zůstala u toho smíchu. Jak moc se měníme, když se smějeme?
Tak to si vypůjčím heslo zmíněného indického lékaře Madana Katarii, zakladatele jógy smíchu. Ten řekl: smějte se, protože když se smějete, tak se měníte. A když se měníte vy, může se změnit celé lidstvo.

Celý rozhovor Pavly Kindernayové s hercem, klaunem a učitelem jógy smíchu Petrem Vrběckým si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.