Školy na Jičínsku bojují s nedostatkem pracovníků. Chybí učitelé, vychovatelky, kuchařky i uklízečky

31. leden 2022 07:51

Některým školám na Jičínsku chybí personál. Důvodem je nemocnost kvůli pandemii, karanténa nebo ošetřování dětí. Ředitelé musí upravovat výuku, slučovat třídy, měnit programy. Někde už přešli na distanční výuku. Redaktorka Kateřina Kohoutová se byla podívat na Základní škole Husova v Jičíně, jak současnou situaci zvládají. 

Čtěte také

„Děti, teď máme mít hodinu tělesné výchovy, ale protože nás hodně chybí, a vy hodně posmrkáváte a pokašláváte, tak půjdeme na vycházku,“ oznamuje prvňáčkům jejich třídní učitelka Renata Floriánová.

Ve škole teď tráví hodně času a to nejen výukou, ale vypomáhá ještě ve družině, kde je chybí pracovnice. „Chodíme i ráno, třeba od 6:30 hodin. A samozřejmě chodíme také suplovat. Já například dnes pátou hodinu. Včera jsem ještě vypomáhala ve školní družině do půl třetí.

Čtěte také

Školní družina zatím funguje, ale podle její vedoucí Zuzany Petráčkové bez pomoci ostatních pracovníků školy by mohl být její chod ohrožen. „Musí nám pomáhat třídní učitelky, protože tolik vychovatelů nemáme, je nás pouze šest. A potom dvě asistentky, které mají vychovatelské vzdělání, využíváme někdy odpoledne nebo i ráno, aby přišly do práce a pomohly nám.

Přesčasové hodiny teď všem, co tu jsou, neustále narůstají. „Vychovatelky chodí například také suplovat, takže jsou tu někdy od 6:30 do 16:30 hodin.

Na chodbě potkávám uklízečku. Je tu sama, ostatní kolegyně jsou v pracovní neschopnosti.

Čtěte také

„Paní uklízečce v současné době vypomáhá paní asistentka. Jinak to nejde, vysvětluje ředitel Roman Mareš, se kterým vstupujeme do školní jídelny.

Za normální situace by tu bylo víc kuchařek a pomocných sil a připravovaly by dva chody jídel.

Vedoucí Blanka Moštová říká, že teď to není v jejich silách. „Děláme guláš a máme k němu alespoň na výběr buď těstoviny nebo houskové knedlíky. Abychom to prostě stihli. Nemůžeme teď vařit dvě odlišná jídla, to by se nestihlo.

Problémy s nemocným personálem mají i další školy na Jičínsku. Například školáci z Pecky tento týden do lavic vůbec neusednou. Zůstávají doma na distanční výuce.

Spustit audio

Související