Sledujte aktuální informace dopravců. Kvůli nedostatku řidičů se omezí nebo upraví některé spoje

25. leden 2022 09:04

Pokud cestujete pravidelně autobusem, máme pro nás aktuální informace. Někteří dopravci totiž plánují omezit některé spoje. Důvodem je aktuální nedostatek řidičů kvůli koronaviru. Více informací zjišťovala Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

V některých dopravních společnostech ubývá řidičů kvůli nemocnosti, a to nejen kvůli covidu, ale i karanténám, musí na pár dní do izolace nebo třeba zůstat doma také na ošetřování s dětmi. Tím pádem potom chybí za volantem a firmy hledají možná řešení.

Někde na chvíli zaujmou místa řidičů další zaměstnanci z kanceláří, kteří mají potřebné řidičské zkoušky. Nebo si podniky půjčují řidiče mezi sebou.

K jakému nejbližšímu omezení dopravních spojů tedy dojde?

Ke konkrétnímu omezení dojde už ve středu 26. ledna v Hradci Králové, kde bylo rozhodnuto o přechodu provozu městské hromadné dopravy až do odvolání v pracovních dnech na režim podle prázdninového jízdního řádu.

Čtěte také

Redukované počty spojů najdou cestující v jízdních řádech pod označením Pracovní den - omezení dopravy MHD.

Co se týče dětí, tak pro ně zůstávají ve všední v provozu všechny školní a některé výpomocné spoje. Stejně tak budou jezdit linky číslo 6, 20 a 26. Linku 27, která vede přes centrum města a spojuje sídliště Slezské a Moravské Předměstí, dopravní podnik ráno a dopoledne posílí mimo jízdní řád ještě navíc o několik spojů.

Čtěte také

Mají ostatní dopravní společnosti, které zatím omezení nechystají, dostatek řidičů, případně jak to řeší?

Ti, se kterými jsem mluvila a obvolávala je, zatím v nejbližších hodinách a dnech omezení nemusí plánovat. Na příslušných webových stránkách lidé vždy případné aktuální zrušení linek najdou. Funguje také call centrum, kde cestující informace získají, stačí tam zavolat a dispečeři jim dotaz zodpoví.

V některých firmách jezdí zatím bez jakéhokoliv omezení. Pokud by ale i tam onemocnělo několik řidičů, už by bylo nutné situaci řešit.

Spustit audio

Související