Skiinterkriterium je odrazový můstek pro budoucí lyžařské hvězdy! Rozhlasový přenos z Orlických hor

26. leden 2024

Na pátek 26. ledna 2024 připravil Český rozhlas Hradec Králové od 9:00 do 12:00 hodin přímý přenos z Orlických hor. Pozveme vás do Říček v Orlických horách, kde se koná Skiinterkriterium, nejvýznamnější mezinárodní závod žactva v disciplínách slalom a obří slalom u nás. A  vezmeme vás i na Šediváčkův long, jeden z nejtěžších závodů psích spřežení v Evropě. Ten ale organizátoři ve čtvrtek kvůli nepřízni počasí předčasně ukončili.   

Čtěte také

Zima, sníh, lyže a zdravě soutěživá nálada. Takové je Skiinterkriterium, které se každoročně koná ve Ski centru Říčky v Orlických horách. Jde o největší a nejvýznamnější mezinárodní závod žactva v disciplínách slalom a obří slalom, kterého se účastní okolo 200 závodníků prakticky z celého světa.

V předchozích letech se na zdejší černé sjezdovce představila řada závodníků, kteří později sbírali nejvyšší umístění v rámci světového poháru, mistrovství světa nebo dokonce olympiád.

Orlické hory opět patřily i musherům

Probíhal zde již 26. ročník jednoho z nejtěžších závodů psích spřežení v Evropě - Šediváčkův long.

Čtěte také

Po hřebenech Orlických hor, údolími a i po zasněžených loukách se zase proháněla psí spřežení. Více jak 100 závodníků tohoto etapového závodu soutěží se svými čtyřnohými kamarády o to, který dokáže zadanou trať zvládnout nejrychleji.

Do Orlických hor se sjelo přes 700 tažných psů a přibližně 100 závodníků z několika evropských zemí. Po pečlivém posouzení aktuálních podmínek a vývoje počasí, organizátoři ve čtvrtek 25. ledna rozhodli o předčasném ukončení akce, protože nelze zajistit trať v potřebné kvalitě a rozsahu. 

Závod má několik kategorií. Dělí se podle typu spřežení nebo i podle vzdálenosti. Pokud závodníci a jejich psi dokončí tu nejdelší, budou mít psi v tlapkách 300 km a absolvují celkem 5 etap. Součástí závodu je plánovaný povinný bivak, kdy musheři stráví noc venku se čtyřnohými kamarády.

Celý rozhlasový přenos z Orlických hor si můžete poslechnout v našem audioarchivu!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.