Síť stellplatzů pro karavany, Obří umělá skála a 600 let od bitvy u Hořic. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Síť takzvaných stellplatzů, neboli stání pro karavany, se v Královéhradeckém kraji rozšíří. Hejtmanství jejich budování podpoří více než dvěma miliony korun. Provozovatelé krajskou dotaci mohou použít například na přípojky na vodu a elektřinu nebo výlevky na chemická WC.

Do prvního kola dotačního programu na turistickou infrastrukturu se přihlásila podle mluvčího Královéhradeckého kraje Dana Lechmanna zhruba dvacítka zájemců - samospráv, městských organizací nebo soukromých podnikatelů. „V tuto chvíli máme alokováno zhruba 2,3 milionů korun, které následně rozdělíme.“

Čtěte také

Správa Krkonošského národního parku dokončila výstavbu nového návštěvnického centra a muzea Krkonoš v jednom. Úpravy kláštera ve Vrchlabí přijdou na 300 miliónů korun a za tyhle peníze vzniknou interaktivní expozice, které zatím v Krkonoších nemají obdoby.

Nové návštěvnické centrum a muzea Krkonoš bude v někdejším augustiniánském klášteře, ke kterému je jako vchod přistavěna obří umělá skála. Expozice, které nabídnou hornickou štolu, mlýnské kolo nebo živá zvířata, se teprve připravují. Projekt připravoval tým lidí deset let a už teď je znát, že se s jednotlivými detaily doslova mazlil.

Čtěte také

Pozveme vás do Hořic na Jičínsku. Letos je to totiž 600 let, co se právě tam odehrála bitva husitů s opoziční šlechtou. Bylo to v dubnu roku 1423.

„Očekáváme celkově na 300 bojujících na obou stranách. Přijedou členové historických vojenských spolků z Polska, Slovenska i Francie," říká Adam Balcárek, organizátor připomínky Bitvy u Hořic roku 1423. Střetla se tam vojska husitů pod vedením Jana Žižky a Diviše Bořka z Miletínka, jejich protivníky vedl Čeněk z Vartemberka. Jana Žižku představovat nemusíme. Kdo byl Diviš Bořek z Miletínka?

autor: baj
Spustit audio

Související