Šetříte si s pomocí státu na důchod? V letošním roce dochází k významným změnám v penzijním spoření

7. únor 2024

Co dělat, aby ti, kteří si spoří, o státní dotace zbytečně nepřicházeli? Šetříte si s pomocí státu na důchod? V letošním roce došlo k významným změnám v penzijním spoření. Vše probereme s finančními poradcem Radkem Šejvlem. 

Radek Šejvl ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Téměř milionu lidí hrozí, že přijdou o státní podporu na penzijním spoření. Takové titulky se objevovaly koncem roku v tisku. Naplnily se obavy?
Já bych to asi otočil úplně přesně opačným směrem. Jde o to, že na konci roku stále ještě nebyl schválen zákon a nakonec vyšel ve Sbírce zákonů 29. prosince a začal platit od 1. ledna. Takže, pokud se budeme bavit o seniorech, o lidech, kteří pobírají starobní důchod, tak tam opravdu dojde ke změně ve státních příspěvcích od 1. července 2024.

U spoření platí, čím dříve člověk začne, tím lépe. Protože mladému stačí spořit několik stovek. V případě starších lidí jde už o tisíce.
Radek Šejvl, finanční poradce

A týká se to všech seniorů, kteří pobírají starobní důchod, kteří pobírají důchod předčasný, jsou předčasnými důchodci, ale jsou to zároveň i ti důchodci, kteří si požádali před 31. říjnem o předčasný důchod a dnes jsou tedy v tzv. předčasném důchodu bez výplaty. A zároveň se to týká všech důchodců, kterým je nad 65 let. Tak ti přijdou o státní příspěvky. Bavíme se přibližně o milionu lidí, kteří to využívali jako spoření.

Čtěte také

Tady bych upozornil všechny, kterých se to týká, aby neprováděli nějaké houfné výběry a ukvapené závěry. Velmi bych zdůraznil, aby se smlouva předčasně neukončovala, protože by člověk mohl přijít o veškeré příspěvky, které tam naspořil, tedy i vlastní. Protože tam by do 24 měsíců existence smlouvy nemělo dojít k ukončení smlouvy. Takže na to bych upozornil.

Vyplatí se toto spoření i lidem, kteří nemají benefity? Aby třeba i mladší začali se spořením?
Jednoznačně. Za sebe řeknu jednu věc, čím mladší člověk, tím lepší. Protože když do toho systému vstoupí člověk, řekněme ve 20 letech věku, tak mu stačí spořit několik stovek. Zatímco v případě starších lidí se můžeme bavit o tisících, abychom na konci, v případě nárokované penze nebo nárokovaného důchodu, měli potom něco k dispozici.

Čtěte také

Je to prostě o tom, že každý má nějakou potřebu a individuálně bych k tomu přistupoval v tomto případě. Co každému vyhovuje a jaké má možnosti samozřejmě, co mu dovolí peněženka.

Změnily se požadavky na posílání konkrétní částky na spoření?
Změní se státní příspěvek od 1. července. 2024. Bude to fungovat tak, že státní příspěvek bude přiznáván až od 500 Kč, bude to 20 procent státního příspěvku k vložené částce a ta vložená částka na státní příspěvek bude maximálně 1 700 Kč, dnes je 1 000 Kč. Z toho bude nárokovaný státní příspěvek, takže při pětistovce dostanete stovku, při 17 stovkách 340 Kč a pak už přichází daňový odpočet, který se nám zvýšil na 48 000.

Radek Šejvl a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s finančním poradcem Radkem Šejvlem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.