Pojišťovny často „vaří žáby“. Kolikrát stačí jen otevřít pusu a povinné ručení můžete mít levnější

30. leden 2023

Ve studiu je s námi finanční poradce Radim Frolík. Dnešní téma zní povinné ručení. To je zákonné pojištění odpovědnosti z provozu, které musí mít sjednané každý majitel vozidla. Takové pojištění vám bude hradit případné škody způsobené vámi třetím osobám, a to jak na zdraví, tak i na majetku. 

Pokud vyjedete na pozemní komunikaci bez sjednaného povinného ručení, hrozí vám pokuta až do výše několika desítek tisíc korun.

Radim Frolík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Finanční poradce Radim Frolík: Jsem mladý člověk z Hradce Králové, který má rád svoji práci. Dokážu se zasmát své vlastní hlouposti, každopádně mám do života jasnou vizi pro sebe, rodinu i klienty. Umím se nad věcmi do hloubky zamyslet. Vždy ode mne můžete očekávat upřímné jednání a praktický přístup.

Chci se zeptat, jestli bychom si měli každý rok povinné ručení přepočítat a překontrolovat. A pokud ano, nejlépe na začátku roku?

Moje odpověď zní určitě ano. Protože povinné ručení je produkt, který musíme platit všichni, kdo máme vozidlo. Respektive těm, kdo ho neplatí, se ozvou z České kanceláře pojistitelů s takovým nepříjemným dopisem. Takže je to věc, kterou musíme řešit.

Vezměte si datum na vaší zelené kartě, odečtete dva měsíce a v tu chvíli začněte řešit cenu. Máte velký prostor, aby se dala změnit.
Radim Frolík, finanční poradce

Mám k tomu takovou poznámku, jak pojišťovny takzvaně vaří žáby. To je příběh, kdy vezmete žábu a dáte ji do vlažné vody a začnete ji ohřívat, tak žába vám z toho kastrolu nevyskočí, protože se přizpůsobuje zvyšující teplotě, až se nakonec uvaří. A podobně to s námi dělají pojišťovny.

Čtěte také

Protože vy si koupíte povinné ručení a vyjde vás třeba na 2000 korun ročně. Máte plné bonusy, všechno je krásné, ale následující rok vám to už přijde například o 300 korun dražší. Vy si řeknete, tak jsou to jen tři stovky, tak to nebudu řešit. Ovšem po třech či čtyřech letech už platíte třeba 3 500 korun.

Přičemž v dnešní době stačí zvednout telefon, už to nemusí být ani tak, že jdete někam na pobočku, nebo využíváte služeb i finančních poradců nebo srovnávačů, zavoláte na pojišťovnu a řeknete, že máte nabídku od jiné pojišťovny a chcete, aby povinné ručení trošku snížili. V 90 procentech případů vám vyjdou vstříc, stačí jen, jak se říká lidově, otevřít pusu.

Ale přeci jen, vše se nyní zdražuje. Tedy je tam vůbec nějaký prostor pro úpravu té částky?

Čtěte také

U těch povinných ručení stále je, já to tak vnímám. My máme ve správě poměrně velké množství aut a každý rok se nám to daří o trošku srazit. Takže určitě to jde. A vy jste ještě zmínila ten správný čas, jak si to ohlídat. Všichni vozíme v autech zelenou kartu nebo ji máte v elektronické formě v e-mailu. A na té zelené kartě je datum výročí, ke kterému se obnovuje povinné ručení na další rok.

A od tohoto data se řeší 6 týdnů zpětně. To je nejzazší datum, kdy můžete podat výpověď na pojišťovnu, pokud byste chtěli jít někam jinam. Takže si jednoduše vezměte ono datum na vaší zelené kartě, odečtete si 2 měsíce a v tu chvíli to začněte řešit. Máte tam dostatečně velký prostor na to, aby se to dalo případně změnit.

Co přesně určuje cenu pojištění? Ať jsme informováni, kdybychom se už chtěli radit s pojišťovnou?

Cenu pojištění určuje úplně všechno, to znamená váš věk, kolik máte bonusů, jaké vlastníte vozidlo, to znamená, jaké tam je kubatura, jak je ono auto takzvaně těžké.

Čtěte také

Záleží i na vašem bydlišti, protože jsou i místa, kde je nehodovost trošku větší. Tedy všechny tyto ukazatele rozhodují o ceně.

Ale pokud bych měl zmínit jednu věc, které si všímám velice často u lidí, kterým povinné ručení zbytečně zdražuje, tak je to rozdílný provozovatel, majitel a pojistník uvedený na pojistce. To například znamená, když mají manželé na sebe napsané auto, ale manžel má plné bonusy. A je tam na smlouvě rozdílný provozovatel, majitel a pojistník.

Pojistník je ten, odkud se berou bonusy. A některé pojišťovny mají onu pojistku potom o 20 nebo i 30 procent dražší jen kvůli tomuto rozdílu. Takže stačí si zajít na dopravní inspektorát a převést auto z manželky na manžela. Najednou může být povinné ručení hned levnější.

Celou radioporadnu o povinném ručení vozidla s finančním expertem Radimem Frolíkem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.