Setkali jste se už s výrazem PIWI vína? Jde o odrůdy vinné révy odolné proti houbovým chorobám

5. duben 2024

Hibernal, Solaris, nebo třeba Kerner jsou odrůdy vinné révy odolné proti houbovým chorobám. Jde o vyšlechtěné křížence, které ve srovnání s tradičním vínem potřebují mnohem méně chemie. Říká se jim PIWI odrůdy a do jejich výsadby se podle průzkumu Vinařské unie zatím pouští především velké společnosti. Ochutnat PIWI odrůdy vína můžete například na zámku v Doudlebách nad Orlicí, kde ze sudů do lahví stočili loňskou a předloňskou úrodu. 

Na nádvoří zámku v Doudlebách nad Orlicí stojím kousek od mobilní plnící vinné linky společně s enologem, tedy vinařem, Radkem Žouželkou. A plní se tu právě deset tisíc lahví vína.

Čtěte také

K plnící lince vede hadice přímo z výrobny, která se nachází kousek odtud. Uvnitř je spousta sudů, nahlížím do jednoho z nich a víno vidím i cítím. Voní krásně. „Je to Solaris suché, PIWI odrůda. Tedy víno odolné vůči houbovým onemocněním.“

Všechny sudy, které tady vidíme, jsou určeny pro PIWI odrůdy vína. Nejsou to tedy ta klasická vína, která většina lidí zná z běžných obchodů. „Ano, tady na zámku v Doudlebách pěstujeme hlavně PIWI odrůdy. Je to z toho důvodu, že nám umožňují ekologický přístup pěstování vína.

Stáčení PIWI vín na zámku v Doudlebech nad Orlicí

Vše je z místního vinohradu, který svojí velikostí patří mezi ty střední. A není tady dlouho. „Výsadba je z roku 2020.

Čtěte také

Stojíme jen kousek od mobilní plnící linky, kterou v provozu vidím úplně poprvé. Na dnešek si ji sem půjčili. „Je to velmi rychlé. Naplní zhruba 2 tisíce lahví za hodinu, takže během dopoledne se nám povede vše nalahvovat. Zapůjčená plnící linka má pro nás obrovskou výhodu v tom, že ji nemusíme pořizovat a přitom jsme schopni dostat vína do lahví v té nejvyšší kvalitě.

Pokud by měl někdo touhu ochutnat PIWI odrůdy vína, tak má v Doudlebách šanci. Pořádají tady soutěž pro vinaře, kteří se věnují pěstování právě těchto odrůd. A následně i ochutnávku pro návštěvníky zámku.

Zámek v Doudlebách nad Orlicí

„V sobotu 13. dubna zde proběhne výstava, to hodnocení bude o týden dříve. Sjedou se sem degustátoři, kteří mají složené zkoušky. A všechna vína ohodnotí. My potom vytvoříme katalog, takže pokud přijdete 13. dubna, budete moci ochutnávat jednotlivé odrůdy. Uděláte si představu o kvalitě i stylu tohoto vína. PIWI odrůdy, to je budoucnost vinařství, právě díky jejich odolnosti vůči houbovým chorobám. A umožňují ekologický přístup. Vinařům nakonec ve spoustě oblastí nezbyde nic jiného, než tyto odrůdy pěstovat, dodává vinař Radek Žouželka.

Doudlebský zámek
V roce 1590 byla dokončena stavba doudlebského renesančního zámku, který byl využíván jako lovecký. Renesance do Čech přichází téměř se stoletým zpožděním, a je to doba, kdy šlechtici opouštějí hrady a stěhují se do uvolněnějších zámků. Doudlebský zámek má však ještě tzv. „obranný charakter“ v tom smyslu, že dvůr je obestaven ze všech čtyř světových stran. Uvnitř dvůr v přízemí obklopují otevřené arkády s toskánskými sloupy.

Spustit audio

Související