Šediváčkův long, závod psích spřežení v Orlických horách, skončil. Účastníky čekal i noční bivak

29. leden 2023 08:22

Poslední noc před závěrečnou etapou nejdelšího závodu psích spřežení v Česku - Šediváčkova longu přespali závodníci i se psy na sněhu na vrcholcích Orlických hor. Byl se tam podívat i reportér Jakub Vik.

Poslední noc závodníci se svými smečkami strávili venku na sněhu nedaleko Uhřínova pod Deštnou na Rychnovsku.

Čtěte také

„Dal jsem to. Ale tedy kosa je jak z nosa, ty brďo.“ Je zhruba půl šesté večer, téměř úplná tma, a jeden z posledních závodníků, který přijel do bivaku je Tomáš Resl z Olomouce. Jede na běžkách a má s sebou jen jednoho psa. Oproti dalším výpravám, které jich mají třeba šest nebo osm.

Jaký byl dnešek? „Musím pochválit psa. Krásně táhl, i díky němu jsem to dnes dokončil. A těším se do stanu, do spacáku. Pes bude spát se mnou ve stanu, mám tam připravenu kožešinu z ovce. Takže bude určitě v teploučku. A bude se ke mně tulit.

„Teď zalehnout a jít spát, už kolem třetí odpoledne dorazili na bivak Radek a Jana Hellerovi se svými dvěma psími smečkami. Co vlastně bylo nutné tady všechno připravit? „Vytvořit takzvaný bivak. To znamená pro pejsky nanosit slámu.

V noci může být teplota hluboko pod nulou. Zvládnou to psi? „U nás na Moldavě bylo v prosinci stále kolem mínus 15 stupňů v noci, a psi byli také venku. Udělal jsem zástěny, protože fouká vítr. Takže když se pes schová, je to také dobré, ono ho to přefoukne.

Když se psi ubytují, tak se potřebují také najíst. „Teď dostali mleté maso, hovězí a drůbeží. A vepřový ocásek.
„Musí to být dostatečně zalito vodou, protože pejsci mají i žízeň.

Čtěte také

Pojďme se podívat na vaše ubytování. Co musher v zimním počasí musí mít, bez čeho se neobejde? „Neobejde se bez spacáku a karimatky. Stan už je takový luxus, protože tady je spousta musherů jen v záhrabu. Ale samozřejmostí je teplé oblečení.

Vy máte ještě takový luxus, že hned vedle stanu je rozdělaný oheň. Takže uvnitř stanu bude možná trochu tepleji. „Podle toho, jak dlouho oheň vydrží. A hlavně, aby nám to nezapálilo stan, směje se Jana Hellerová.

V sobotu musheři absolvovali poslední etapu Šediváčkova longu. Za čtyři dny urazili na cestách na 200 kilometrů.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související