Sbírku historických hodin v Muzeu Náchodska digitalizují pomocí speciálních 3D scanerů odborníci

6. listopad 2021 08:47

Obsáhlou sbírku několika desítek historických hodin z Muzea Náchodska převádějí odborníci do digitální podoby. Studenti a pracovníci katedry pomocných věd historických a archívnictví Univerzity Hradec Králové tím chtějí přiblížit řemeslnou práci našich předků z 18. až 20. století co největšímu počtu lidí. 

Čtěte také

Navíc se díky digitalizaci s cennými předměty v budoucnu nebude muset tolik hýbat třeba kvůli výstavám nebo další odborné práci.

„Tady je odvíjecí mechanismus. Ale vůbec nevím, jestli bude fungovat. A funguje!" Vedoucí výzkumu Klára Rybenská právě vzala do rukou jedny z mnoha hodin, které se v laboratoři digitalizují.

Na co se to přesně díváme"
„Díváme se na stolní altánové hodiny se sloupky, které pochází z 60. let 19. století. Jsou vysoké zhruba kolem 40 centimetrů a mají poměrně hezké a zajímavé zdobení, zejména v horní části."

S digitalizací pomáhá hodně studentů. Jedním z nich je Barbora Borůvková. Když se hovoří o digitalizaci, tak si představím papírovou předlohu, která se jednoduše převede do počítače. Jak je to ale s digitalizací starých hodin?
„Máme na to 3D scanery, které vysílají speciální paprsky. Díky těm se dostává objekt do počítače."

Čtěte také

„Tento speciální 3D scaner se jmenuje Spider, což znamená pavouk. Jeho specifikem je, že ho využívají k digitalizaci například i ve vesmíru. Teď ho zapojíme a objekt nascanujeme ze všech stran, dokonce i ze spodu. Aby se skutečný 3D model dostal do počítače. Tím získáme takzvaný digitalizát a ten je potřeba dále ještě upravovat."

Přispěla k digitalizování předmětů i covidová doba, kterou teď prožíváme?
„Velice k tomu přispěla. Instituce se musely přeorientovat na situaci, kdy lidé nemohli přijít fyzicky do muzea. Takže naopak muzeum muselo být teoreticky přeneseno k nim domů."

Po skončení digitalizace by historické hodiny v Muzeu Náchodska měla mít možnost vidět i veřejnost. A to právě pomocí on-line výstavy.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související