Sázíme strom, který se dožije mnoha let, říkají o své práci na Sklenářce Tereza a Honza Dlabalovi

6. říjen 2022

Na místo ukryté uprostřed lesů nedaleko Kostelce nad Orlicí a známé jako Sklenářka se redaktorka Romana Joudalová vydala s mikrofonem na návštěvu  za Terezou a Honzou Dlabalovými, kteří tam vytvořili ojedinělé zázemí každému, kdo hledá udržitelný způsob života, cestu k sobě, prožitek celistvosti a jednoty s přírodními principy.

Sklenářka, to je harmonická kompozice prastarých stromů, luk, lesů, jezírka a letitých budov v čele s vilou Sklenářka, která dala tomuto místu jméno. Tereza s Honzou v roce 2013 začali pečovat o celý prostor a tvořit místo pro sebepoznání, založili Centrum meditace a přírodního učení.

Vila Sklenářka

Vilu Sklenářku postavil v roce 1904 továrník Rudolf Seykora pro svou přítelkyni Otýlii Sklenářovou - Malou, herečku a operní pěvkyni Národního Divadla, která tam skutečně ráda a často jezdívala. Podle ní byla také vila pojmenována.

Čtěte také

Letovisko vzniklo jako místo pro lásku, umění a setkávání. Otýlie Sklenářová-Malá zemřela v roce 1912 a Rudolf Seykora strávil zbylých 14 let svého života převážně v osamění obklopen hlubokými lesy, což připomíná i pamětní deska u vchodu do domu.

Během 2. světové války vilu objevili nacisté a využívali ji do konce války pro své účely. Po změně režimu v roce 1948 připadla vila státu a byla zde zřízena škola v přírodě pro děti z měst. Po roce 1989 byla Sklenářka vrácena v restituci původním majitelům a ti ji začali pronajímat jednotlivcům a společnostem.

Osobní rozvoj, ekologie, udržitelnost v praxi

S příchodem Terezy a Honzy Dlabalových je v posledních letech areál Sklenářky u Kostelce nad Orlicí spojen s tématy osobního rozvoje, ekologie a udržitelného životního stylu.

V součinnosti s majitelem objektu Dr. Janem Misíkem a v roce 2015 založeným Společenstvím obyvatel postupně revitalizují celý prostor tak, aby sloužil jako místo sebepoznání, spočinutí a inspirace pro uvědomělý způsob života.

Nejsme na to sami!

Tereza a Honza Dlabalovi na to na Sklenářce už dávnou nejsou sami. Skupina lidí, kteří tam různě dlouhou dobu žijí a ve prospěch projektu pracují, je společenstvím, které funguje na specifických a v dnešním světě vzácných principech.

Ty si účastníci projektu sami nastavili a odsouhlasili. Postupně společně budují místo pro sebepoznání, poznání udržitelného a soběstačného způsobu života a citlivého přístupu k přírodě.

Soběsta-te-čnost

Sklenářka u Kostelce nad Orlicí je prostor otevřený víkendovým, krátkodobým i dlouhodobým pobytům skupin, jednotlivců i rodin s dětmi. Za tím účelem Honza a Tereza Dlabalovi založili pro zájemce platformu, kterou nazvali Soběsta-te-čnost.

Čtěte také

Jak název napovídá, rozhodnutí pro soběstačný, udržitelný životní styl vyžaduje také kus osobní odvahy. Na Sklenářce se tedy každý může seznámit s udržitelností a soběstačností v praxi. Jednou z oblíbených akcí je už tradiční letní Festival soběstatečnosti.

Každý člověk má své poslání a dary, které může rozvíjet. Je to otázka volby.

Na Sklenářce může každý zájemce o sebepoznání a osobní rozvoj najít cestu, která mu bude vyhovovat. Po celý rok se tam konají prožitková sebepoznávací setkání, různé workshopy, každý si může přijít zameditovat, zacvičit jógu, vyzkoušet pobyt ve tmě nebo přijet s dětmi na lesní rodinný tábor přírodního učení.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související