Pět ročních dob a řemeslné dovednosti horalů jsou chloubou Dolního Dvora v srdci Krkonoš

4. leden 2020

Dřevění, ryze přírodní hudebníci, figurky Krakonoše, rozsáhlý betlém ze šustí nebo modely památkových budov. V Dolním Dvoře u Strážného v srdci Krkonoš vás čeká příjemné rozptýlení, které dokládá řemeslnou dovednost zdejších horalů.

Když v zimě nejsou ty pravé sněhové podmínky nebo už máte dost lyžování a běžek, pak se zastavte na dolnodvorském Rudném náměstí. Od kostela sv. Josefa se ve správně zvolenou hodinu ponesou písničky ze zvonkohry a doprovodí vás k nedalekému místnímu muzeu, které sídlí v přízemí obecního úřadu.

Čtěte také

Na poměrně malé ploše tam uvidíte rukodělné exponáty, které se vztahují až k době raného středověku a přibližují historii a vývoj Dolního Dvora i okolí. Představí vám je tam kronikářka a průvodkyně Hana Homolová.

Hana Homolová v expozici popíše i postup dolování a zpracovávání železné rudy znázorněný na maketě hamru, výrobu dřevěného uhlí v milířích nebo předvede na modelu svážení dřeva z hor.

Předem je dobré se s ní na návštěvě domluvit na telefonním čísle, které najdete na webu Obecního úřadu v Dolním Dvoře nebo na vstupních dveřích.

Památný betlém ze šustí, do kterého před lety posbíraly figurky místní děti pod vedením Dagmar Štěpánkové

Dolnodvorští teď připravují k otevření výstavu Retro - staré historické věci, které pocházejí z obce nebo se vážou ke zdejším lidem a příběhům, i k lidem, kteří mají obec rádi a často ji navštěvují.

Nezáleží na ceně ani na zachovalosti věcí, ale na příběhu a vzpomínkách. Retro unikáty pořadatelům zapůjčují místní i přespolní.

Jen v Dolním Dvoře můžete prožít pět ročních období

Kostel v klasicistním stylu v centru Dolního Dvora pochází z roku 1806 a byl zasvěcen sv. Josefu na počest patronky výstavby – hraběnky Josefiny Černín-Morzinové. Od roku 1995 je jeho součástí zvonkohra s dvanácti zvony, kterou obci darovala Anna Alena Kyšerová, velká milovnice Dolního Dvora a jeho čestná občanka.

Zvonkohra z roku 1995 a socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1822 před kostelem sv. Josefa

Hudební nástroj, který vysvětil tehdejší královéhradecký biskup Mons. Karel Otčenášek, byl vyrobený v dílně Marie Tomáškové-Dytrychové z Brodku u Přerova.

Čtěte také

Hraje vždy čtyři melodie, odlišné pro každé roční období a o Vánocích koledy.

Ano, počítáte správně: v Dolním Dvoře mají díky hlasu zvonků pět ročních období. V zimě (od 7. ledna do 20. března) se rozezní Happy Birthday To You, Malá noční hudba, Rolničky, rolničky a Proč bychom se netěšili.

Zvonkohra hraje od pondělí do pátku vždy v 10:00 a 17:00 hodin, v sobotu a neděli v 10:00, 12:00 a 17:00 hodin.

Horská obec Dolní Dvůr u Strážného v Krkonoších
leží v nadmořské výšce 641 m n. m., podél Klínového a Kotelského potoka, zdrojnic Malého Labe. Výhodná poloha, jen šest kilometrů od Vrchlabí mezi Lánovem, Strážným a Pecí pod Sněžkou, je každoročně využívána jako výchozí bod na hřebeny Krkonoš pro turisty, cykloturisty a v zimě pro běžkaře. Jsou tu značené turistické trasy, nabízí se množství individuálních procházek pro rodiny s dětmi a seniory. Běžkaři mohou při optimálních sněhových podmínkách využít 31,5 km tras, lyžaři dvě sjezdovky s veškerým zázemím. V harmonicky upraveném centru Dolního Dvora lze v každém ročním období navštívit malé muzeum starých řemeslných dovedností zdejších horalů a zaposlouchat se i do tónů unikátní zvonkohry s jedenácti zvony, která je součástí kostela sv. Josefa.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.