Interiéry zámku v Kostelci nad Orlicí se vrací do 50. let 20. století, kdy je museli opustit Kinští

19. duben 2021 08:49

Nádobí, obrazy, ale také nábytek. To vše se teď přesouvá v empírovém zámku v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku. Nový zámek nabídne v letošní turistické sezoně nově upravené interiéry. Změní se hlavně drobný mobiliář. 

Vedení zámku se těmito zdánlivě jednoduchými úpravami snaží ukázat návštěvníkům, že i šlechtici v minulosti bydleli v útulném prostředí.

„Vešli jsme do prvního pokoje, kterým začíná celá prohlídka, a to je jídelna," říká Ivona Jasníková, manažerka zámku v Kostelci nad Orlicí.

Čtěte také

Vede nás k bohatě prostřenému stolu.
„Zámecká expozice je koncipována na základě faktických vzpomínek a fotografií. Podoba expozice by měla kopírovat vzhled zámku v době, kdy Kinští v 50. letech minulého století zámek opouštěli."

„Tady je vidět takový neútulný stůl, protože nestojí na koberci. Sem přijde koberec nový, protože se bohužel žádný nedochoval."

„A teď jsme v dědečkově pokoji. Tady bych chtěla upozornit na jednu krásnou věc, na kterou potom narazíme ještě i v jiných pokojích. A to je záznam toho, jak tento pokoj vypadal v roce 1936. Je tady vidět spousta trofejí, ze kterých bohužel zůstala pouze jedna."

Interiéry zámku v Kostelci nad Orlicí se vrací do 50. let 20. století

Kolik vlastně novinek na prohlídkové trase návštěvníky zámku čeká?

„Zdánlivě to jsou takové drobnosti. Někde je to koberec, jinde přeskupíme obrazy, máme tady rozsáhlou sbírku hodin, které byly roztroušené po celém zámku a teď je dáme dohromady."

Čtěte také

Zámeckými prostory s námi prochází také František Kinský, majitel zdejšího zámku. Proč dochází k těmto změnám?

„Já tu expozici považuji neustále za jakýsi živý organismus. Pro mě vlastně není nikdy hotová. A každý rok chci provést v tom prostoru nějakou změnu. I třeba velmi nepatrnou. Ale nejde mi o nic jiného, než aby jak pro mne, tak i pro návštěvníka nebo diváka, jsme každý rok připravili nějakého nové překvapení. Proto, aby se k nám lidé vraceli."

„Ještě nejsme stále u konce, protože jsme teď rekonstruovali depozitář a našli jsme tam spoustu věcí, které bychom také rádi takzvaně vytáhli na světlo a ukázali přímo v expozici," dodává Ilona Jasníková.

Nový zámek v Kostelci nad Orlicí
pochází z první poloviny 19. století a je chráněn jako kulturní památka České republiky. Nachází se v přírodní rezervaci Kostelecký zámecký park.

Objevené a zrestaurované předměty z depozitáře budou v expozici nového zámku v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku umístěny ještě v letošním roce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související