Safari park oslaví den slonů a lvů melounovou hostinou, sprchováním slonů i bubenickými workshopy

9. srpen 2020 10:04

V pondělí 10. srpna si svět připomene dny slonů a lvů. Safari Park Dvůr Králové připravil pro návštěvníky k té příležitosti zajímavý program, jehož součástí budou i zábavný bubenický workshop nebo představení afrických chůdochodců. Na své si přijdou i samotná zvířata.

Mimořádné pochutnání v podobě celých melounů čeká dvorské slonice Saly a Umbu.

Čtěte také

„Jejich obvyklé krmení sestává stejně jako v přírodě především ze sena či trávy a listnatých větví, melouny jsou pro slony netradiční pochoutka a kvůli vysoké cukernatosti se s nimi musí hodně šetřit,“ popisuje zoolog Jiří Hrubý.

Obě slonice si užijí i svou oblíbenou kratochvíli - sprchování.

Saly a Umbu dostanou ke svému dni ještě jeden velký dárek. Pavilon, který slonice obývají, prochází rozsáhlou úpravou. Hlavní změnou bude rozšíření obytného prostoru pro slony a vybavení kontaktní stěnou.

Čtěte také

„Ta zajistí možnost bezpečné práce s těmito obrovskými zvířaty. Přes stěnu budou probíhat veškeré drobné zdravotní úkony jako ošetření nohou či případné odběry krve z ucha a podobně,“ doplňuje Jiří Hrubý.

Slonům se v novém domově bude žít ještě lépe a přirozeněji než nyní. Rekonstrukce slonince by měla být hotová do konce letních prázdnin, následně se začne psát zcela nová etapa chovu slonů ve Dvoře Králové.

Zájemci se o chovu v Podkrkonoší budou moci dozvědět řadu zajímavých informací. Ošetřovatelé doplní krmení i sprchování komentářem a budou připraveni odpovídat i na zvídavé otázky návštěvníků.

Bubnování

Dozvědět se řadu zajímavostí budou moci lidé také u dalších zvířat. Na 10. srpna totiž připadá i oslava Mezinárodního dne lvů.

Přímo u Lvího safari, ovšem v pěší části, bude umístěn informační stánek Ze života lvů a dalších koček. Na něm zaujme celá řada pozoruhodných přírodnin nebo názorná ukázka množství krmení, které dokáže lev spořádat. O životě šelem budou s návštěvníky mezi 10. a 15. hodinou rozmlouvat odborní průvodci.

Čtěte také

Dnem lvů a slonů se budou prolínat i netradiční ukázky africké kultury. V 11:30 se koná vedle Galerie Zdeňka Buriana bubenický workshop s ukázkou tradičních i méně známých afrických bubnů, kterého se může zúčastnit kdokoli. Ve 13:30 vyrazí ze stejného místa průvod vedený africkým chůdochodcem na vycházku kolem ostrova s lemury až k výběhu hrošíků liberijských a zpět.

Zážitek si mohou návštěvníci zpestřit také pozvánkou lvů či slonů na jídlo v rámci kampaně Pozvi zvíře na oběd nebo adopcí. Chov lvů a slonů v safari parku tak podpoří uhrazením jedné denní krmné dávky pro dané zvíře, respektive v případě adopce ročních nákladů na chov.

Safari Park Dvůr Králové
Posláním moderních zoologických zahrad a parků je vracet zvířata zpět do volné přírody a chránit je v jejich původním prostředí. Splácíme tak alespoň malý úrok dluhu, který vůči přírodě lidstvo má.

Mezinárodní dny slonů a lvů upozorňují na stále se zhoršující situaci těchto ikonických zvířat v přírodě. V důsledku lidské činnosti se tato zvířata na mnoha místech ocitla na prahu vyhubení nebo dokonce zcela zmizela tak, jako se to stalo v případě lvů berberských.

autor: baj | zdroj: Safari Park Dvůr Králové
Spustit audio

Související