Ryba na kari po indickém způsobu 05.09.2009

Suroviny:
1 kg mořské štiky nebo filé, 2 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce kari koření, 1 kostka masoxu (nebo rybího bujónu), 1 lžíce rozinek, 3 rajčata, hrst zmrazeného hrášku, olej, sůl, citrónová šťáva

Postup:
Nejdřív si připravíme omáčku. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, vsypeme mouku, promícháme a osmažíme dožluta. Pak přidáme kari, promícháme, zalijeme asi 4 litry vody, vhodíme masox (nebo bujónovou kostku), opět dobře promícháme a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Plátky filé nebo kousky mořské štiky nakrájíme na stejnoměrné kostky, vhodíme do omáčky, přidáme sloupnutá a na kousky nakrájená rajčata, rozinky a hrášek. Vše dusíme ještě asi 15 minut, pak dochutíme solí a citrónem. Podáváme s dušenou rýží.

Vaříme s Habadějem v sobotu 5.9.2009 v 11:10 hodin.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS HRADEC KRÁLOVÉ A ZDENA KABOURKOVÁ

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.