Ruští hosté dorazili do luxusních hotelů v Krkonoších. Oslaví tam pravoslavné vánoce

5. leden 2018 11:35

Vyhlášené hotely v Krkonoších jsou nyní obsazeny hosty z Ruska. Ti do našich nejvyšších hor tradičně jezdí v tento čas. Co je do Krkonoš láká? Nevadí jim absolvovat cestu dlouho kolem tří, čtyř tisíc kilometrů. Krkonoše se jim, jak sami říkají, líbí. Jen občas narazí na jazykovou bariéru.

Paní Lerisa přijela do Krkonoš už poosmé. Těší se, až tady s celou rodinou oslaví jejich svátky: „Jsou tady nádherné hory. Kluci lyžují a já chodím na masáže. A jak budou vypadat nače Vánoce na českých horách? Půjdeme na večeři a spolu to krásně oslavíme. Ale dárky už jsme si dali doma pod stromečkem."

Turisté z Ruska, Běloruska a Ukrajiny tvoří teď v luxusních krkonošských hotelech většinu návštěvníků.

„Je to každoročně zhruba 3/4 klientů," říká Jitka Hronešová, obchodní a marketinková ředitelka hotelu ve Špindlerově Mlýně.

Co do Krkonoš ruské turisty láká?

„Určitě atmosféra Špindlerova Mlýna. Má to svou atmosféru a své kouzlo. Taková ta horská vesnička a infrastruktura. Snad je to i taková trošku nostalgie. Myslím si, že Rusové jsou prostě turisté jako ostatní návštěvníci. Možná je tam trochu jazyková bariéra. Někteří opravdu nemluví jinak než rusky. A my tu ruštinu musíme oprašovat," usmívá se Jitka Hronešová.

Janova Hora s výhledem na Krkonoše

My máme vánoce a Štědrý den již za sebou, Rusové oslaví pravoslavné vánoce o víkendu. Jak to vypadá? Jak je slaví?

„Oni jsou rádi v kolektivu své rodiny. My se jim snažíme uzpůsobit to prostředí, ale neděláme jim speciální vánoční menu, jako ho děláme pro českou a německou klientelu v období našich vánoc," doplňuje Jitka Hronešová.

Ruští turisté zůstávají v Krkonoších většinou do konce tohoro týdne a potom se vrací domů.

Spustit audio

Související