Ve Špindlerově Mlýně vyrostlo ledové království!

21. leden 2015

Do horského městečka dorazili ledosochaři a lidé je mohli sledovat přímo při akci. Na náměstí přímo před očima zájemců tvořili sochy z velkých kusů ledu. Počasí přeje, práce jim jde od ruky. Město chce z ledového království udělat tradici, která bude lákat turisty.

Vysokozvdižný vozík právě naváží na špindlerovské náměstí velké ledové kvádry. Ledosochaři je rozmísťují a začínají dávat na sebe. To je prý to nejpodstatnější.

"Nejdůležitější je to si pořádně rozvrhnout, ať máme pokud možno dost materiálu, ať ta socha je plastická a pak už to jde samo", říká umělec Ondřej Benč, který bere do ruky motorovou pilu a pouští se do díla.

Zuby motorové pily se zakusují do ledu, menší části odlétají daleko. Po pár hodinách už se rýsuje tvar snowboardisty. Pilu vzápětí střídají jiná pracovní náčiní.

Práce na ledové soše vrcholí

Nezebou přitom ruce? "Někdy", říká Onřej Benč, prý se to ale dá vydržet. Socha je téměř hotova, má sebemenší detaily, dokonale propracovaný obličej, zbývá dokončit spodní část.

Čtěte také

Ledosochaři jsou závislí na počasí, to naštěstí přeje.

"Ideální, to co má dnes, pod mrakem, kolem nuly nebo i pět nad nulou, to jsou ideální podmínky", dodává Ondřej Benč.

Ledové království přicházejí obdivovat malí i velcí turisté, nadšeně se se sochami fotí.

"Řekli jsme si, že vytvoříme něco, co bude pro Krkonoše typické, tradiční a bude to legendou", říká Eva Klouček Filipová z městského úřadu ve Špindlerově Mlýně a pevně doufá, že sochy tady vydrží co nejdéle. O tom ale rozhodne počasí.


Zvětšit mapu
Spustit audio