Řidičům v centru Hradce Králové má ulevit nový parkovací dům v areálu Gayerových kasáren

3. únor 2017

Nejpozději v roce 2019 chce společnost ISP, která v Hradci Králové spravuje systém parkování, uvést do provozu další parkovací dům. Ten vyroste v areálu Gayerových kasáren a bude stát zhruba 120 milionů korun. Nové garáže by měly zlepšit parkování v historické části města. Výstavba parkovacího domu souvisí s celkovou opravou Gayerových a Vrbenského kasáren.

Lokalita Gajerových kasáren nebyla vybrána náhodou. Parkovací dům má souviset s celkovou opravou a navíc je areál blízko Velkého náměstí. I to se má v budoucnu dočkat rekonstrukce, která v historickém centru sníží počet míst k zaparkování, Lidé by pak podle plánů radnice i společnosti ISP měli využívat právě parkovací dům v Gayerových kasárnách.

Stavět se bude v severní části Gayerových kasáren na místě současné veterinární kliniky, kde je dobré dopravní napojení na kruhový objezd.

Čtěte také

Projektovat stavbu v historické části města znamenalo i to, že investor musel najít společnou řeč s památkáři, říká za společnost ISP Jiří Holubec: „Připomínky památkářů samozřejmě jsou. My jim vycházíme maximálně vstříc. Sami jsme navrhli i pomník panu Gayerovi, je to takové vzpomínkové místo na pana Jana Gayera. A vycházíme jim vstříc - oplocení, posunutí pilířů a tak dále. Všechno bude tak, jak si přejí."

Místo veteriny vyrostou dva propojené objekty, které budou výškově korespondovat se současnou zástavbou.

Parkování (ilustrační foto)

Menší budova uzavře prostor mezi kavalíry, kde v současné době parkují auta
Jak říká architekt Jaromír Chmelík, důležité bylo parkovací dům co nejlépe zasadit do okolní zástavby: „Snažili jsme se použít konstrukci tak, aby byla co nejvíc průhledná a krytá kovovou lamelou tak, aby ta nálada z toho objektu byla, že se pohybujete vedel objektů standardního domu. Nikoliv, aby bylo na první pohled jasné, že je to parkovací dům."

Parkovací dům pojme 320 aut a bude splňovat nejmodernější standardy
Společnost ISP myslela i na řidiče ekologických vozů, potvrzuje Jiří Holubec: „Bude zpřístupňen jak pro elektromobily, tak pro vozy na plynná paliva. A bude koncipován tak, aby i větší automobily neměly problém při parkování."

Společnost ISP by chtěla začít s výstavbou už na přelomu roku. V následujících týdnech chce podat žádost o územní rozhodnutí, na které by mělo plynule navazovat i stavební polovení.

Pokud vše půjde bez komplikací, mohlo by se v domě v Gayerových kasárnách parkovat už na jaře roku 2019.

Spustit audio