Restaurují se obrazy sbírek rychnovského zámku. Je mezi nimi i jeden z nejstarších paravanů u nás

14. květen 2020 11:05

Na kolowratském zámku v Rychnově nad Kněžnou odborníci opravují staré rodové obrazy. Jde o celé soubory ze sbírek bývalých i současných majitelů panství. Jsou mezi nimi vzácná historická díla, jako třeba barokní paravan s hudebními výjevy. Většina zrestaurovaných děl už zdobí prostory zámku.

Kastelánka rychnovského zámku Zdeňka Dokoupilová nás vede do prvního patra.
„V letošním roce bude mít otevřeno bohužel jen zámek. Z důvodu oprav budou kostel a zvonice uzavřeny. Na rozsahu našich prohlídkových místností se ovšem nezměnilo nic. Jen díky ministerstvu kultury, které nás zařadilo do programu restaurování movitého majetku, vždy nějaké obrazy zrestaurujeme a musíme je vystavit."

Unikátní historický malovaný paravan

Procházíme chodbou kolem obrovských malířských pláten.

Čtěte také

„Ty byly zrestaurovány v minulých letech. Ale půjdeme se podívat na paravan. Podle památkářů to je jeden z nejstarších paravanů u nás. Tady jsme v takové menší místnosti. Vyklidili jsme ji, nechali jsme tu jen minimum nábytku. Právě aby vynikl onen historický paravan."

Na paravanu se nachází obraz, který byl zrestaurovaný.
„Paravan má přední a zadní stranu. Vzadu je namalován stůl, na kterém jsou vázy s kyticemi. A zepředu je hudební motiv. To tedy letos návštěvníci rychnovského zámku uvidí," vysvětluje Zdeňka Dokoupilová.

Zvláštní cyklus téměř identických obrazů

A hned doplňuje.
„Ještě zde máme takový zvláštní cyklus obrazů, které mají stejný formát i orámování. Po restaurování je vidět, že obrazy jsou plus mínus zhruba stejné i těmi zobrazenými obličeji. Vůbec nechápeme, proč někdo namaloval 34 téměř identických portrétů mužských a ženských. Jak je postupně restaurujeme, tak z nich děláme takovou mozaiku na zeď. A jsem moc zvědavá, jak je budete vnímat."

Zvláštní cyklus téměř identických obrazů na rychnovském zámku

Působí to, jako bychom se dívali na portrét jednoho člověka.

„Skutečně jsme se zabývali tím, jestli jde opravdu o jednu ženu. Šaty jsou na obrazech hodně stejné. Je jich tedy celkem 34. Zatím je zrestaurována jen část, takže každý rok přidáme další," říká Zdeňka Dokoupilová.

Čtěte také

Kvůli opravě spojovací chodby mezi kostelem a zámkem bude zde návštěvní prohlídka končit?
„Co se týče prohlídky historických sálů, tak té se letos žádná změna nedotkne. Pořád budeme provádět celkem sedmnácti místnostmi."

Oproti jiným podobným památkám se rychnovský zámek neotevře v očekávaném termínu 26. května. Termín otevření bude oznámen na webových stránkách zámku.

Kolowratský zámek spolu s průčelím kostela Nejsvětější Trojice je jedním z největších a nejkrásnějších barokních celků v Čechách. Silueta výrazným způsobem utváří panorama Rychnova nad Kněžnou.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související