Repliku baobabu v Safari Parku Dvůr Králové obývá malá noční poloopice maki trpasličí

28. září 2019 10:48

Českou republiku reprezentuje ve státní symbolice lev a ostrov Madagaskar zastupuje baobab. Repliku nevšedního a užitečného stromu s nápadně tlustým kmenem teď najdete i v Safari Parku Dvůr Králové. Stejně jako v přírodě tak i tam dutinu baobabu obývají nejrůznější živočichové, které může návštěvník pozorovat několika průhledy. 

Zajímavý nápad jak netradičně představit některá malá zvířata „prozkoumala" v doprovodu Miroslava Pochylého reportérka Dana Voňková.

Maki trpasličí

Maki trpasličí je malá noční poloopice. Váží zhruba 100 gramů, má velmi jemnou a hustou srst a vyskytuje se na pobřeží Madagaskaru. Nápadně velké oči jsou uzpůsobené k nočnímu vidění.

Se soumrakem se maki vydává za potravou

Maki je všežravec, ale přednost dává hmyzu. Žere larvy, pavouky, drobné živočichy. Občas si dopřeje plody, květy a listy. Létající hmyz umí chytat za letu. V korunách stromů se pohybuje velmi hbitě, při pohybu využívá všechny čtyři končetiny a skáče až na vzdálenost tří metrů.

Čtěte také

Odborníci rozlišuji přes deset různých zvuků, které makiové trpasličí vydávají, od volání o pomoc, přes pozdrav při setkání známých, výzvu ke shromáždění, zvuky vydávané primárním samcem v období říje až po výhrůžné útočné štěkání.

Pachové značky dělají jak samci, tak i samice, čím dominantnější je zvíře, tím více značek za sebou zanechává. Vizuální komunikace spočívá v různých postojích - například je to hrbení, otvírání tlamy a cenění zubů, nebo kývání ocasem.

Přirozenými nepřáteli těchto poloopiček jsou kalous, sova, hroznýš nebo fosa, největší hrozbou je ale odlesňování.

Přesto maki platí za nejhojnějšího primáta malých domorodých savců.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související