Říkáme je ‚chytrý jako opice‘, ale docela dobře bychom mohli tvrdit ‚je mlsný jako opice‘

30. prosinec 2017 09:15

Uvěříte, až vám zoolog Michal Podhrázský poví, jaké dobroty si oblíbil dril černolící. V přírodě ohrožený primát má rád sladké ovoce, ale jeho jídelníček je hodně různorodý. Co všechno byste na něm našli, se dozvíte z reportáže redaktorky Dany Voňkové. 

Dril černolící nezůstává svému jménu nic dlužný - jeho černé tváře mu vysloužily přezdívku „čert".

Drilové vytvářejí malé skupiny 20 až 25 jedinců,vedoucí samec dává najevo své postavení zvýšenou agresivitou. Samci se zdržují více na zemi, kdežto samice a mláďata zase v nižších patrech lesního porostu. Po zemi chodí po čtyřech končetinách.

Aktivní jsou pouze přes den, na ochranu proti dravcům nocují na hustých stromech ve výškách okolo 10 metrů. Dril černolící obývá Rovníkovou Afriku.

Dril černolící v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Komunikace mezi drily je zvuková, vizuální, chemická i doteková- například vzájemná péče o srst. O mláďata pečuje převážně matka a pomáhají ji také mladší členové tlupy. Samci mají pouze funkci ochrannou. Průměrná délka života v přírodě je asi 30 a v zajetí 35 let.

V přírodě bývají loveni levharty, výjimečně šimpanzy, ale často je loví lidé pro maso. Drily ale nejvíce ohrožuje kácení původní vegetace a odlesňování velkých ploch. Druhy nově vysazovaných stromů jim neposkytují vhodnou potravou.

V České a Slovenské republice chová tyto vzácné primáty jako jediná ZOO Dvůr Králové nad Labem, které se je podařilo už několikrát rozmnožit. V královédvorské unikátní skupině se tolerují dva samci.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související