Dva nejmladší přírůstky drilů černolících dostanou jména a vyběhnou do rekonstruovaného výběhu

5. květen 2017

V sobotu 6. května představí v ZOO Dvůr Králové nově zrekonstruovaný venkovní výběh drilů černolících a při té příležitosti slavnostně pojmenují jejich dva nejmladší přírůstky. Nová jména pro mláďata těchto vzácných afrických primátů, které v České republice chová pouze ZOO Dvůr Králové, vyberou český ochranář Arthur Sniegon a předseda Výboru pro životní prostředí Robin Böhnisch.

Dvorské zoo se chov drilů mimořádně daří, narodila se tu už čtyři mláďata a skupina se tak postupně rozrostla na deset členů. Dvě nejmladší mláďata, samec a samička, dostanou v sobotu nová jména. Pojmenování jednoho z nich se ujme Robin Böhnisch, předseda Výboru pro životní prostředí, člen správní rady dvorské zoo, ale také fotograf a cestovatel.

Čtěte také

Jméno pro druhé mládě vybere mladý ochranář Arthur Sniegon. Ten se poslední roky věnoval především ochraně slonů proti pytlákům, například ve státě Kamerun, který je i jednou z mála oblastí, kde se drilové v současné době vyskytují.

Drilové černolící přicestovali do dvorské zoo v létě 2015 a zabydleli se ve venkovních prostorách, které dříve obývali lvi. Prostor výběhu byl od návštěvnické části původně oddělen vysokými skleněnými předěly, které nyní nahradily vodní příkopy.

Dvorské zoo se chov drilů černolících mimořádně daří

"Odebrání skel u některých expozic souvisí se záměrem více zpříjemnit zoo návštěvníkům. Bez skleněných bariér si je návštěvník se zvířaty bližší a může tak zapojit více smyslů. Navíc tak odstraníme past na zpěvné ptáky. Jsem rád, že jsme s tím začali právě u drilů, a budeme pokračovat na dalších místech zoo, kde to podmínky a bezpečnost dovolí,“ říká ředitel ZOO Dvůr Králové Přemysl Rabas.

Slavnostní program bude zahájen u výběhů drilů nacházejícího se na konci pěšího safari pod areálem lvů ve 13 hodin. Kromě něj však mají návštěvníci možnost navštívit také nově otevřenou výstavu známkové tvorby manželů Knotkových, kteří se ve svých dílech věnují ztvárnění zvířat celého světa.

Dvorské zoo se chov drilů černolících mimořádně daří
autoři: Simona Jiřičková , Andrea Jiroušová
Spustit audio