Řemeslníci opravují v Nové Pace unikátní klášterní schodiště z roku 1735. Je v havarijním stavu

21. červenec 2019 10:09

Klášterní schodiště v Nové Pace je uzavřené. Důvodem je jeho celková oprava. Stav unikátního růžencového schodiště, které vybudovali Pauláni v roce 1735 jako přístupovou cestu ke klášternímu kostelu, byl už velmi špatný a dokonce hrozilo zřícení některých jeho části. Práce jsou rozdělené do čtyř etap, letos má být dokončena první.

Řemeslníci začali schodiště opravovat od střechy. Jejich vedoucí Miroslav Zverec přiznává, že to není jednoduchá práce.
„Je to náročné na některé technologické postupy. Není to jako nová vazba, člověk se musí přizpůsobovat starým prvkům, musí ctít ty roviny, které už tady měli naši předci. Není to tak, že bychom si udělali jednu šablonu a tu kopírovali. Každý krov je prostě originál."

Takzvané Zbořeniště, prostor nad Masarykovým náměstím v Nové Pace, se mění v klidovou zónu

Zbořeniště v Nové Pace se mění v klidovou odpočinkovou zónu

Prostor nad novopackým Masarykovým náměstím, takzvané Zbořeniště, se do konce května promění v odpočinkovou zónu. Co tam vznikne? Jak bude toto místo vypadat? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

V těchto dnech dokončují výměnu poškozených trámů.
„Části, které šlo zachránit, tak ty jsme vyspravili a dokončujeme pobíjení prken."

Cílem opravy vzácné památky je zachovat co nejvíce původního materiálu. Ale například střešní tašky jsou z větší části nepoužitelné.
„Některé tašky jsou už narušené, odmrzlé, je to tak polovina z nich. Tedy minimálně 50 procent se bude muset dokoupit nových."

Sehnat co nejpodobnější tašky bylo podle Kateřiny Vohankové, pracovnice městského úřadu v Nové Pace, hodně náročné.
„Našli jsme nejpodobnější, která vyhovuje velikostně, celkem odpovídá barevností a má stejný, jak se říká, segment."

Řemeslníci opravují unikátní klášterní schodiště v Nové Pace

Oprava schodiště je podle Kateřiny Vohankové důležitá hlavně kvůli bezpečnosti. Jeho stav je havarijní.
„Jeden příklad. Na spodním průčelí schodiště je kříž. A ten je osazen na takovém čepu. Když jsme tam vlezli, tak jsme zjistili, že pokud by přišel nějaký větší poryv větru, který by se do kříže opřel, tak zkrátka spadne."

Dlouho očekávaná stavba obchvatu Nové Paky se blíží. Práce na úseku 8,5 km mají trvat tři roky

Řidiči se už dlouho těší na obchvat Nové Paky (ilustrační foto)

Tisíce aut, hluk, prašnost. Tak to vypadá v centru Nové Paky podél hlavní silnice. Lidé i město volají po obchvatu dlouho. Podle investora Ředitelství silnic a dálnic, pokud nevyvstanou žádné komplikace, by se mohlo začít stavět letos na podzim. Práce 8,5 km dlouhého okruhu mají trvat tři roky. 

Řemeslníci mají opravu střechy dokončit v říjnu, pak se schodiště na pár měsíců opět otevře veřejnosti. Na jaře budou práce pokračovat opravou schodů, těch je 50.

„Schody budou dubové. A potom se bude dělat stavba jako taková. A opěrná zeď ze strany bývalé klášterní zahrady. Nakonec budou provedeny restaurátorské práce. Je zde spousta štukových prvků, které se budou muset domodelovat. Nevíme ještě, jestli to budou dělat štukatéři šablonou nebo z ruky." dodává Kateřina Vohanková.

První etapa opravy klášterních schodů bude stát kolem jednoho milionu, celkově půjde o částku 4,3 milionu korun.

Spustit audio

Související