Pojď a uč se pivovarníkem býti. V Nové Pace vychovají sládky, aby zachovali tradici českého piva

Sládek, pivo, pivovarnictví, vaření piva, pivovar, minipivovar (ilustrační foto)
Sládek, pivo, pivovarnictví, vaření piva, pivovar, minipivovar (ilustrační foto)

Pivovarům v Královéhradeckém kraji chybí kvalifikovaní zaměstnanci. Na to chce zareagovat vedení Střední odborné školy gastronomie a služeb v Nové Pace. Od září 2019 chce vyučovat nový obor sladovník - pivovarník. Nabírat bude zájemce z celého kraje, kde zatím tento vzdělávací obor chybí. Tento krok vítá spousta pivovarů a minipivovarů.

Pro všechny pivní fanatiky! Pavel Dvořáček a domovarnictví aneb vaření piva doma

03655896.jpeg

Radioporadna: Pavel Dvořáček a domácí vaření piva. Zajímavá osobnost je Hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

„Udělali jsme si průzkum po jednotlivých pivovarech a minipivovarech. Když vezmu průmyslové pivovary, tak se všude potýkají s akutním nedostatkem kvalifikovaných pracovníků," popisuje důvod, ředitel střední odborné školy gastronomie a služeb Petr Jaroš důvod, proč se vedení školy rozhodlo zavést tento nový obor.

Dalším aspektem je to, že se pořád rozrůstá síť minipivovarů: „Je to trend dnešní doby. Sám jsem byl překvapen, kolik minipivovarů je jen v našem regionu. A v podstatě tam je situace s těmi kvalifikovanými zaměstnanci obdobná jako u těch průmyslových pivovarů."

Pivo (ilustrační foto)

Kvalifikovaní lidé chybí, téměř každý, kdo nastoupí do pivovaru, musí být dlouhé týdny i měsíce zaučován.

„Máme dlouhodobě podstav lidí, kteří jsou vzděláni v oboru pivovarnictví - sladovnictví. Chceme, aby tento obor pokračoval dál, aby tradice českého piva fungovala dál. A to se neobejdete bez kvalitních pracovních sil. Vzdělán v tomto oboru je v pivovaru 1 nebo 2 lidé z padesáti," přiznává Jaromír Bulko, ředitel jednoho z pivovarů na Jičínsku.

Pivo (ilustrační foto)

Teorii si budou žáci osvojovat v novopacké škole na Masarykově náměstí, na praxi pak budou docházet do smluvních pivovarů a minipivovarů. Tam budou mít instruktora odborného výcviku.

„Vycházíme z toho, že žák by se měl učit přímo v dané firmě. Aby si je přímo od prvního ročníku pivovary vzaly pod svá křídla a na jejich pracovištích zajistili plně kvalifikovaného instruktora odborného výcviku," doplňuje Petr Jaroš.

Škola se nyní chystá oslovit s novinkou všechny základní školy v kraji, od 1. září 2019 by chtěla otevřít nový obor s kapacitou 15 žáků.

Spustit audio

Související