Radary v ulicích Hradce Králové, Základy zdravého hubnutí a Drátem do oka. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Na jaře začne v Hradci Králové ostrý provoz úsekových radarů. Ty jsou součástí Inteligentního dopravního systému a budou měřit rychlost na několika místech ve městě. Testovací provoz v posledních týdnech ukázal, že neukázněných řidičů je na hradeckých silnicích docela dost, radary naměřily přes 20 tisíc případů překročení rychlosti.

Na místech měření už jsou několik týdnů kamery i svislé dopravní značky. Podle zástupců města se disciplína řidičů zlepšuje. Podle výsledků a zkušeností, kde jsou umístěny kamery a svislé dopravní značky upozorňující na měření rychlosti, tam si řidiči začali dávat pozor. Inteligentní dopravní systém je ovšem teprve v testovacím provozu a řidičům zatím žádné pokuty nehrozí. Přesné datum zahájení ostrého měření zatím ještě jasné není, mělo by to ale být na jaře.

Čtěte také

Už brzy oficiálně přivítáme jaro, nakonec už je cítit ve vzduchu. A jaro je také období, které někteří odborníci na výživu a zdravý životní styl vřele doporučují jako dobrý start, pokud chceme změnit jídelníček a případně i shodit nějaké kilo. Na vše jsme se zeptali nutriční poradkyně Martiny Jandové.

„Zapomeňte na slovo dieta, naprogramujte se na nový životní styl. A hlavně mějte rády sami sebe a dělejte tu změnu pro sebe. Jaro nám může dát impuls, úplně nás nabádá ke změně po zimní sezóně,“ doporučuje Martina Jandová, nutriční poradkyně.

Čtěte také

Nová knížka Štěpánky Živčákové z Jičína se jmenuje Drátem do oka a měla by být na světě koncem května. Štěpánka v ní popisuje svůj vlastní boj s depresí, která ji v jednom momentě zhruba před 10 lety dovedla až k pokusu o sebevraždu. Štěpánka Živčáková je dnes naším milým hostem.

„Deprese nám dokáže krásně namluvit, že jsme úplně neschopní. Pěkně vás srovnává s ostatními lidmi. A co je tím spouštěčem netušíte. Psaní a mluvení je věc, která nás léčí. Pokud máme někde nějakou skulinku, nějaké trauma, mluvme o něm, pokud to ještě jde,“ říká Štěpánka Živčáková, autorka knihy Drátem do oka.

autor: baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.