Rád usínám s úsměvem na tváři, směje se reportér Ladislav Hruška

3. listopad 2017

V pátek 3. listopadu byl Pátečním hostem od 10:00 v přímém přenosu z Radiokavárny v Havlíčkově ulici v Hradci Králové televizní reportér Ladislav Hruška, známý také jako propagátor pokrmů zhotovených z levných surovin.

Láďa Hruška, vlastním jménem Ladislav Hruška, rodák z Městce Králové, je původním vzděláním učitel se zaměřením na chemii a biologii. Už během studií na pedagogické fakultě získával první zkušenosti jako redaktor v regionálním tisku.

Po absolutoriu se rozhodl alespoň chvíli své zaměření uplatnit ve škole a dva roky vyučoval na škole v Městci Králové. V roce 1998 zaměstnání učitele opustil a přijal pozici reportéra v Nymburském deníku.

V dalších letech postupně pracoval pro Český rozhlas, Frekvenci 1 a od roku 2007 pro TV Prima.

V roce 2012 nastoupil do TV Nova, kde se přes pozici terénního zpravodaje dostal k funkci „potravinového inspektora“.

Z toho na pokyn vedení televize časem vznikl kulinářský experimentátor, který přímo v rámci zpravodajství zkoušel vařit z levných receptů, které na jeho výzvu začali do televize posílat diváci.

Láďa Hruška tyto recepty z levných surovin, někdy i považovaných za potravinový odpad, propagoval jako „levné a chutné“. Prakticky okamžitě za to začal být kritizován celou řadou dietologů a lékařů.


V září 2014 TV Nova vydala tištěnou kuchařku Vaříme s Láďou Hruškou, rovněž kritizovanou výživovými experty. Z knihy se stal bestseller; jedná se o nejprodávanější naučnou knihu za posledních 25 let a zároveň o jednu z nejprodávanějších knih v české historii. Do konce roku 2014 se mělo prodat 400 000 kusů, původní náklad přitom činil jen 30 000.

Životní sen Ládi Hrušky? Naučit se bruslit, plavat a hrát squash nejméně jako začínající poloprofesionál.

Další aktivity, záliby, sport? Zaprodal jsem své tělo i duši skautingu. Naučili mě tam třeba, jaké uzle si mám uvázat, když mi bude nejlíp i nejhůř. Opravdu fajn spolek. Ne nadarmo se říká: jednou skautem - navždy skautem, říká Ladislav Hruška.

Oblíbené jídlo, pití? Těstoviny na všechny způsoby. V přírodě vede jednoznačně párek opékaný nad ohněm.

Snažím se, abych úspěšně završil každý pracovní i mimopracovní den. Hlavně když večer usínám s úsměvem na tváři. A to je zatím často, říká Láďa Hruška.

Láďa Hruška a Lada Klokočníková
autor: KLO
Spustit audio