První půlhodina stání zdarma! Novinka při parkování na náměstí v Hostinném má přilákat lidi

5. duben 2016

Parkovací místa v centru Hostinného bývají často prázdná, stejně jako samotné náměstí. To sice nabízí návštěvníkům radnici s typickými obry a vyhlídkovou věží, barokní morový sloup ze 17. století, hotel a řadu obchodů... Přesto bývají dost často parkovací místa prázdná, náměstí není pro řidiče atraktivním cílem. Radnice nabídla od 1. dubna návštěvníkům náměstí půlhodinu parkování zdarma a doufá, že tenhle krok centrum města oživí.

Jestli zlevnění parkování povede ke zvýšení návštěvnosti náměstí zatím jasné pochopitelně není, přesto se zdá být logickým krokem.

A to tím spíš, že ztráta příjmů pro městský rozpočet nebude výrazná, je přesvědčen místostarosta Petr Kesner ze sdružení Hostinné žije: „To městský rozpočet nepozná. Nebo nesníží nám to možnost věnovat se jiným akcím ve městě."

Čtěte také

Vedoucí odboru investic a majetku města Štěpánka Musilová nebyla při otázce na výši očekávané ztráty o moc konkrétnější, přesto aspoň naznačila: „V minulých letech se vybrala částka asi kolem necelých 150 000 korun. To jestli město přijde o nějakou částku nedovedeme vyčíslit. Zdarma bude pouze první půlhodina, delší čas bude dále zpoplatněn."

Chceme, aby centrum města začalo žít a to samozřejmě souvisí s parkováním.Petr Kesner, místostarosta - Hostinné žije!

Radnice ale primárně peníze moc neřešila, říká místostarosta Petr Kesner: „My chceme hlavně dostat lidi sem na náměstí. Protože náměstí v Hostinném je takové jaké je. To znamená, že se tady moc lidé nepohybují. Jen v takových těch frekventovaných časech, kdy si chodí na nákup."

Informace o parkování na půl hodiny zdarma je čerstvá, přesto ji už někteří řidiči měli.

Parkoviště

Třeba Petr Fajfr zamířil z auta rovnou k obchodu: „Už jsem to slyšel. Někdo to říkal."

Změna po technické stránce není příliš složitá, vysvětluje Martin Stružka z firmy, která se o automaty ve městě stará: „V první řadě se musí zachránit provozní data a potom se tam musí nahrát nový program, který je zákaznicky nastaven podle požadavků provozovatele."

Na nový tarif je upraven zatím jeden ze tří parkovacích automatů, ty zbývající jsou momentálně kvůli instalaci nového softwaru mimo provoz a fungovat budou v nejbližších dnech.

autor: lcz
Spustit audio