První květnatá louka vyrostla poblíž centra Hradce Králové. Časem by jich tady mohlo být mnohem víc

17. květen 2020 10:16

Luční kvítí ve městech se podle dendrologa Daniela Jeřábka stává čím dál tím víc populárním nápadem a trendem. Pokud bude pilotní projekt úspěšný, vyroste v krajské metropoli časem takových květinových lučních ploch mnohem víc. Na louku se s mikrofonem vydala redaktorka Eva Boudová.

My jsme na louce uprostřed Hradce Králové. Po levé straně máme Benešovu třídu a po pravé straně ulici Na potoce. Mezi tím je krásný zelený plácek.

Čtěte také

Místní se rozhodli, že z něj udělají louku plnou kvítí.

„Je to přesně tak. Toto rozhodnutí padlo už v loňském roce, kdy jsme založili tento pilotní projekt, kdy jsme za pomoci osiva lučních květů založili na tomto místě první pokusnou květnou loučku v Hradci Králové," vysvětluje Daniel Jeřábek.

Ovšem založit takovou krásnou loučku není vůbec jednoduché.

Nedaleko centra Hradce Králové vyrostla první květnatá louka

„Lidé si to běžně představují tak, že se vezme luční osivo a rozhází se do trávníku. Jenže takto to nefunguje. My jsme si to vyzkoušeli hned na vedlejší ploše, ale takto to opravdu nefunguje. Stávající tráva potlačí už samotné klíčení oněch bylinek, těch kvetoucích a žádaných rostlin. Takže buď vůbec nevzejdou nebo se objeví po strašně dlouhé době."

Založení květinové louky je běh na dlouhou trať

A Daniel Jeřábek hned doplňuje.
„Ono vůbec založení květinové louky je běh na dlouhou trať. Tuto jsme zakládali v loňském roce na jaře. A to, že tu najdeme některé druhy, které už začínají kvést, považujeme za velký úspěch. Protože některé rostliny se objeví se zpožděním dvou až tří let. A některé z oné pestré škály co v osivu jsou, tak se třeba neobjeví vůbec."

Čtěte také

„Každopádně jsme ale rádi, že to funguje a že se nám tady objevily aspoň ty základní druhy. Kopretina tomu samozřejmě vévodí. Zvolili jsme i osivo kopretinové louky, protože veřejnost očekává od takové luční květnaté louky, že tam kopretinu najde. Tedy těch je tady opravdu hodně. Většina je jich ještě v poupatech. Ale během několika dnů už rozkvetou."

„Z těch dalších rostlin, které nám už vzešly v onom prvním roce, můžeme vidět krvavec menší, který bude mít karmínové až hnědočervené šištice květů. Viděli jsme tu jetel inkarnát, jenž kvete velkými, krásně červenými šišticemi. A je zde k vidění i vičenec, který kvete výrazně drobnými, růžovými kvítky," dodává dendrolog Daniel Jeřábek.

autoři: Eva Boudová , baj
Spustit audio

Související